Acasă Cultura Calendar Ortodox Calugarul care nu a ascultat de Sfanta Parascheva! L-a ingrozit din mormant!

Calugarul care nu a ascultat de Sfanta Parascheva! L-a ingrozit din mormant!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

De 367 de ani de cand moastele Cuvioasei Parascheva se afla la Iasi, sarbatoarea din 14 octombrie are o insemnatate cu totul aparte pentru romani, sute de mii de credinciosi venind sa se inchine la racla celei pe care o stiu „mult folositoare“.

Sfanta Parascheva de la Iasi se bucura in tara de un cult deosebit, mai mult decat toti ceilalti sfinti care au moaste in Romania.

In mod deosebit, in sarbatori, in posturi si in fiecare vineri, considerata ziua Cuvioasei Parascheva, vin multi credinciosi si se inchina la racla cu credinta, aducand flori, daruri si imbracaminte, pe care le ating de racla ei, pentru a primi ajutor, sanatate si binecuvantare. Se spune ca atatea minuni a savarsit Sfanta Parascheva, mai multe chiar decat numarul stelelor si nisipul marii. Pentru ca Sfanta vindeca schiopi, surzi, ciungi, ologi si tot felul de boli, chiar si cele mortale; departeaza toata neputinta nevindecata, numai cu atingerea raclei, scrie ziarullumina.ro.

si in zilele noastre, Cuvioasa nu conteneste a face minuni pentru cei care cu credinta alearga la ea, nu numai in Epivata, unde casa parinteasca a fost transformata in biserica inchinata ei, si in Catedrala mitropolitana de la Iasi, ci in toata lumea.

Cateva dintre minunile savarsite de Cuvioasa Parascheva, povestite de credinciosi in scrisorile trimise preotilor slujitori de la Catedrala mitropolitana din Iasi, consemnate in „Patericul romanesc“ sau in cartea „Suferintele mamei Blondina, o martira a Siberiei“.

Un inginer bolnav de plamani a fost internat in spital pentru operatie. in acest timp, mama sa a mers la moastele Cuvioasei Parascheva, cerandu-i sanatate pentru fiul ei. Timp de doua saptamani, doctorii au tot amanat operatia. si observand ca leziunile pulmonare s-au vindecat in chip miraculos, i-au spus bolnavului ca nu mai este nevoie sa fie operat si sa se intoarca acasa, pentru ca „este cineva care se roaga lui Dumnezeu pentru dumneavoastra!“.

intr-o zi, o femeie de 40 de ani a intrat in Sfanta Mitropolie, alergand prin biserica si plangand in hohote. Un preot slujitor care se afla atunci in biserica a intrebat-o ce are. Aceasta i-a spus ca a facut sinuzita, dar, neavand timp sa se trateze, s-a pomenit cu dureri grozave de cap si apoi i s-a umflat tot capul. Mergand in cele din urma la medic, acesta i-a spus ca tot creierul este acoperit cu puroi si ca trebuie sa-i faca operatie foarte grea, dar ca ea nu va rezista la aceasta operatie, si de aceea sa astepte moartea.

Preotul a intrebat-o daca crede in Dumnezeu, iar ea a spus ca da, dar la biserica vine rar, avand serviciu, copii si saracie mare. Atunci, el i-a facut pomelnic si a dus-o la Cuvioasa, unde s-a inchinat. Preotul povesteste ca peste trei luni a intalnit-o pe strada, sanatoasa si voioasa. Femeia i-a spus atunci slujitorului Domnului ca „la vreo trei saptamani dupa ce am dat pomelnicul, a inceput sa-mi curga puroi din nas si a curs mult timp. S-a scurs toata infectia de pe creier si m-am facut sanatoasa“.  A doua zi, a simtit ca este sanatos, si pana astazi nu mai are nimic

Un preot din Ardeal povesteste ca era bolnav de plamani si facand foarte multe injectii cu antibiotice, a simtit ca incepe sa orbeasca. Cand s-a dus la doctor, acesta i-a confirmat nenorocirea. Imediat, preotul s-a urcat in tren si a venit la Iasi. Era ora 22:00. Catedrala era inchisa. Atunci a stat in genunchi, afara, langa peretele unde erau moastele Sfintei Parascheva, s-a rugat cateva ceasuri, plangand. A doua zi a simtit ca este sanatos, si pana astazi nu mai are nimic nici cu ochii, nici cu plamanii si slujeste Sfanta Liturghie la o manastire din Ardeal.

Istoria Sfintei Parascheva

Sfanta Parascheva si fratele ei s-au nascut intr-o familie instarita de crestini si au fost crescuti cu frica de Dumnezeu.

Se intampla in secolul al XI-lea, in satul Epivata, aflat pe malul Marii Marmara. Dupa moartea parintilor, amandoi si-au impartit averea saracilor si s-au retras la manastire.

Fratele Sfintei a primit numele Eftimie si a ajuns epis­cop intr-o localitate numita Madite, unde si-a pastorit bine neamul pana la sfarsitul vietii.

Avea doar 25 de ani Sfanta, cand un inger i-a spus in vis sa se intoarca in satul natal, pentru ca acolo sa treaca la Dumnezeu. intr-adevar, dupa doi ani, in anul 1050, ea s-a stins din viata. Mai tarziu, moastele ei au fost gasite intregi in mormant, in urma unei minuni.

Se spune ca in apropierea ei a fost ingropat un om pacatos. Imediat dupa aceea, Sfanta s-a aratat in visele unor calugari si le-a cerut sa fie mutat pacatosul de langa ea. Cum toti intarziau sa-i implineasca rugamintea, ea s-a ivit iar in visul unuia si l-a strigat atat de tare, de l-a ingrozit. Cand a fost dezgropat, trupul Sfintei raspandea mireasma de tamaie.

Dupa dezvelirea mormantului, moastele Sfintei au fost asezate in Biserica Sfintilor Apostoli din orasul ei natal, unde au ramas vreme de 175 de ani.

Apoi, au fost mutate la Tarnovo, in anul 1223. Aici au fost pastrate alti 160 de ani, pana cand Bulgaria a cazut sub ocupatie otomana.

Pentru putin timp, turcii au cedat voievodului Mircea cel Batran ramasitele Sfintei, pentru ca apoi sa le ofere cneaghinei Anghelina a Serbiei, motiv pentru care au fost luate din tara Romaneasca si duse la Belgrad.

Alti 125 de ani au trecut si turcii au ocupat si Serbia, mutand moastele Sfintei la palatul sultanului din Constantinopol.

De aici au fost rascumparate in anul 1641 de domnul Moldovei, Vasile Lupu, si aduse la Biserica Sfintii Trei Ierarhi de la Iasi.

Nici in locul acesta Sfanta nu si-a gasit linistea. Un incendiu a dus la mutarea moastelor in Catedrala Mitropolitana, unde se gasesc astazi.

Moastele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iasi datorita domnitorului Vasile Lupu, care a platit 300 de pungi cu aur sultanului Murad al IV-lea.

Motivul? El spera ca aceasta mutare sa fie o stavila in plus in fata extinderii miscarii calviniste in Moldova. Pentru a ajuta ortodoxismul, el ridicase scoli, o tipografie si Biserica Sfintii Trei Ierarhi, unde au fost asezate moastele Sfintei. Datorita acestui fapt, se spune ca Sfanta Parascheva a aparat ortodoxismul si Moldova din cele mai vechi timpuri.

in noaptea dintre 26 si 27 decembrie 1888, moastele Sfintei Parascheva se gaseau in Biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, cand flacarile unui incendiu au cuprins sfantul lacas.

A fost canonizata la noi in anul 1955

Fericitul Patriarh Eftimie al Bulgariei a fost cel care a trecut in sinaxarul Bisericii data de 14 octombrie ca zi de praznuire a Sfintei Parascheva.