Acasă Stirile zilei Tech CALCULATORUL VECHI iti da de furca? Cele mai simple TRUCURI prin care...

CALCULATORUL VECHI iti da de furca? Cele mai simple TRUCURI prin care il poti reinvia!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In practica, este un pic mai complex decat Puppy Linux si mai pretentios, dar ofera si un pachet de functii mai stufos. Creatorii sai specifica 256MB de RAM ca fiind minimul necesar, dar este recomandabil sa aveti 512MB pentru ca lucrurile sa functioneze ca unse. O imagine de CD in format ISO cu Lubuntu pentru sisteme pe 32 de biti sau 64 de biti poate fi descarcata de pe Lubuntu.net. Daca nu aveti o conexiune la internet foarte rapida, il puteti descarca si prin reteaua Bittorrent de pe aceeasi pagina. Ca fapt divers, ruleaza si pe Mac-uri foarte vechi cu procesoare PowerPC.

Daca ati mai interactionat in trecut cu Ubuntu, dar vreti o varianta care sa mearga pe Pentium II, Lubuntu este pentru voi. Mai mult decat atat, daca nu ati mai avut nici o tangenta cu un sistem de operare Linux, Lubuntu ar putea fi clasificat ca fiind mai intuitiv decat alte alternative.

Hard disk-urile s-au ieftinit si multi dintre noi avem ultrabook-uri sau tablete cu spatiu de stocare limitat. In concluzie, ar trebui sa va acomodati cu prezenta unui NAS sau Network Attached Storage in casa. Un astfel de dispozitiv, cum ar fi Apple Time Capsule sau Western Digital MyWorld, este scump sau mai scump decat o solutie pe care o puteti crea singuri folosind un sistem vechi sau netbook. Pentru asa ceva exista o distributie de Linux optimizata cu numele de FreeNAS, disponibila gratuit de lafreenas.org.

Fara o interfata grafica si foarte usor de instalat, FreeNAS va ajuta sa va transformati un computer slab intr-o solutie de backup pentru laptopul personal sau intr-un server de continut multimedia de pe care puteti vedea filme sau asculta muzica pe un iPad, iPhone sau Android. In teorie, puteti face ceva similar si pe Windows sau folosind distributii de Linux mai avansate, este insa mult mai complicat si s-ar putea sa fie necesare mai multe resurse hardware decat cele folosite de FreeNAS.

Dupa ce l-ati instalat folosind un stick sau CD bootabil, pentru configurare sau pentru a activa diverse functii este suficient sa deschideti un browser de pe un smartphone, tableta sau PC din reteaua locala si sa accesati IP-ul pe care l-ati vazut afisat in consola FreeNAS dupa instalare. Acolo veti fi intampinati de un panou de control similar cu cel de la un router, dar cu mult mai multe optiuni. De acolo puteti activa protocoale de tipul FTP, UPnP sau DLNA pentru a fi siguri ca, indiferent de dispozitivul pe care il aveti in mana, puteti accesa fisierele de pe serverul vostru local.

Din punctul meu de vedere, nu merita sa va cumparati un notebook vechi sau un desktop de acum sapte ani pentru a instala Linux pe el, cand puteti da banii pe o tableta pentru a o folosi la ceva similar. Scenariile pe care le-am avut in vedere cu acest articol au legatura cu PC-urile vechi pe care le aveti deja in casa sau prin beci si de care nu v-ati indurat sa scapati. Mai au un pic de viata in ele si ar fi pacat sa nu le folositi, mai ales pentru scenarii simple precum navigat pe Internet, scris emailuri sau descarcat fisiere.

Sursa: playtech.ro