Acasă Stirile zilei Stiinta CALAUL care doarme in tine te poate transforma in ZOMBIE dintr-o BANALITATE...

CALAUL care doarme in tine te poate transforma in ZOMBIE dintr-o BANALITATE A RAULUI!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii se pot transforma in zombie dintr-o simpla „banalitate a raului”, aderand pur si simplu la o cauza, chiar fara existenta unei presiuni a autoritatii.

Acest studiu analizeaza celebrele experimente realizate in anii ’60 de psihologul american Stanley Milgram in cadrul carora participantii trebuiau sa aplice socuri electrice puternice unei persoane necunoscute. Oricine poate sa isi puna intre paranteze cunostintele despre bine si rau, cu conditia ca ea sa asculte orbeste de o persoana autoritara, spune Milgram. O astfel de persoana devine in acest fel „agentul exclusiv al unei vointe straine” si poate sa comita fara sa clipeasca o serie de atrocitati. Aceasta interpretare este in prezent contestata.

Analiza lui Milgram a fost cuplata cu conceptul de „banalitate a raului”, inventat de filosoafa Hannah Arendt pentru a explica personalitatea obisnuita a micului functionar zelos pe care a aratat-o criminalul de razboi nazist Adolf Eichmann in timpul procesului sau din Israel, in 1961.

Aceasta teorie a oferit o explicatie ideala pentru participarea unor persoane obisnuite, sensibile si cultivate la atrocitatile Holocaustului – exterminarea evreilor din Europa de Germania nazista in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Insa ideea unor persoane devenite „oarbe” din cauza obedientei lor, care ar renunta la morala lor, pentru a deveni automate ascultatoare, este nuantata de un studiu condus de psihologul Alex Haslam pe baza arhivelor lasate de Milgram despre experimentele sale.

„Cu cat citim si colectam mai multe date (despre aceste experimente, n.r.), cu atat exista mai putine dovezi in favoarea notiunii de «banalitate a raului» si a ideii de participanti transformati in zombie ascultatori care nu stiu ceea ce fac”, explica Alex Haslam, profesor la Universitatea Queensland din Australia.

Participantii la experimentele conduse de Milgram la Universitatea Yale din Statele Unite erau persoane platite, provenind din populatia generala americana.

Ele au fost convinse sa participe la un important experiment stiintific despre procesul de invatare. Pe raspunderea unui sef de grupa, ei trebuiau sa aplice socuri electrice, uneori foarte puternice, unei terte persoane, pentru a o face sa invete liste de cuvinte.

Acea persoana era un actor legat de un fals scaun electric, care trebuia sa simuleze durerea. Participantii la experiment nu cunosteau acest detaliu.

Pentru noul studiu, publicat in British Journal of Social Psychology, echipa lui Alex Haslam a cercetat arhivele de la Universitatea Yale, cautand comentariile lasate de participanti.

Odata incheiat experimentul, adevarata natura a acestuia si caracterul fals al socurilor electrice erau dezvaluite participantilor.

Organizatorii le-au cerut sa isi prezinte impresiile, iar doua treimi dintre ei au acceptat sa faca acest lucru. Foarte putini au spus insa ca le-a fost greu in timpul experimentului, cei mai multi dintre ei vorbind despre o experienta pozitiva.

„Participarea la un experiment atat de important nu poate fi decat bine resimtita”, a comentat unul dintre ei. „Am impresia ca am contribuit intr-o mica masura la dezvoltarea omului”, a declarat un alt voluntar.

Potrivit cercetarilor lui Alex Haslam, participantii nu au devenit ascultatori renuntand la constiinta lor in fata ordinelor primite de la un lider, ci au aplicat in deplina cunostinta de cauza socuri electrice din ce in ce mai puternice in numele unei cauze stiintifice pe care o considerau superioara.

„Chestiunile etice sunt aici mai complexe decat se banuia anterior”, spune Alex Haslam.

„Milgram a usurat preocuparile participantilor facandu-i sa creada (…) ca era acceptabil sa actioneze intr-o maniera deloc rezonabila pentru binele stiintei”, a adaugat acelasi psiholog.

Stephen Reicher, psiholog la Universitatea St. Andrews din Scotia, care a participat la studiu, a spus ca aceasta analiza bulverseaza conceptul raspandit de „banalitate a raului”.

Oamenii obisnuiti sunt capabili sa comita atrocitati nu pentru ca nu ar mai gandi, ci pentru ca sunt convinsi ca „acela este lucrul corect de facut”, a explicat el.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos