Acasă World Cainii sunt aruncati in lupta cu COVID-19! Patrupedele, antrenate sa adulmece coronavirusul

Cainii sunt aruncati in lupta cu COVID-19! Patrupedele, antrenate sa adulmece coronavirusul

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pe langa droguri, materiale explozibile si alimente de contrabanda, cainii sunt capabili sa adulmece malaria, cancerul si chiar o bacterie care distruge livezile de citrice. intr-un moment in care raspandirea COVID-19 pare sa fi devenit principala preocupare a planetei, cainii sunt antrenati acum intens, pentru a depista si cazurile de contaminare cu coronavirus. „Monitorizarea canina” ar putea deveni una dintre cele mai redutabile arme ale omenirii contra unui inamic invizibil, scrie jurnalul.

Pe masura ce tot mai mult state ridica masurile stricte de carantina impuse in ultimele luni, expertii in boli infectioase sustin ca prevenirea viitoarelor epidemii provocate de noul coronavirus va depinde de cresterea numarului de testari si de identificarea purtatorilor asimptomatici. in acest context, opt labradori – cu un miros prin excelenta extrem de dezvoltat – au fost inregimentati pentru a salva planeta de virusul ucigas.

Cainii fac parte dintr-un proiect initiat de Universitatea Pennsylvania, care isi propune sa stabileasca daca patrupedele canine pot detecta un miros asociat noului coronavirus, a anuntat publicatia canadiana „The National Post”. in caz afirmativ, cainii ar putea fi utilizati in asa-numite „unitati canine de detectare”, oferind o metoda neinvaziva de control in aeroporturi, in centrele comerciale sau in spitale.

Nu ar fi nicio surpriza daca se dovedeste ca patrupedele pot detecta SARS-CoV-2. Pe langa droguri, explozibili si alimente de contrabanda, cainii pot adulmeca malaria, cancerul si chiar o bacterie care distruge livezile de citrice din Florida, scrie publicatia canadiana. in plus, studiile au descoperit ca virusurile au mirosuri specifice, dupa cum sustine Cythia M. Otto, directorul Centrului de lucru cu cainii de la Departamentul de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii Pennsylvania.

„Nu stim mirosul propriu-zis al virusului sau raspunsul la acest miros”, afirma Otto, care conduce proiectul. „Cainilor nu le pasa insa care este acest miros (…) Ceea ce ei invata este ca, daca este ceva diferit in legatura cu un anumit esantion, atunci este vorba despre esantionul respectiv”, a adaugat Otto, citata de „The National Post”. Luna aceasta, cainii implicati in proiect au aprofundat identificarea mirosului unei „recompense” alimentare. Luna viitoare, patrupedele se vor antrena utilizand esantioane de urina si saliva colectate de la pacienti testati pozitiv si negativ la Spitalul Universitatii din Pennsylvania si la Spitalul de Copii din Pennylvania. A treia etapa va fi cea mai dificila: detectarea virusului in organismul uman.