Acasă Stirile zilei Infrastructura Bucata românească din Autostrada Mării Negre va costa cel puţin 2,7 miliarde...

Bucata românească din Autostrada Mării Negre va costa cel puţin 2,7 miliarde de euro

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Bucureştiul nu are încă o centură ocolitoare, dar Ministerul Transporturilor vrea să construiască o nouă autostradă, care va face parte din Autostrada Inelară a Mării Negre, un proiect cu o lungime de aproximativ 7.000 de km şi care, aşa cum îi spune numele, va înconjura Marea Neagră, trecând prin mai multe ţări din zonă.

„Autostrada-inel” ar urma să unească următoarele oraşe: Istanbul, Samsun şi Trabzon (Turcia), Batumi şi Poti (Georgia), Novorossiisk, Rostov-pe-Don, Taganrog (Rusia), Mariupol, Odesa (Ucraina), Chişinău (Moldova), Bucureşti, Haskovo (Bulgaria). Apoi, inelul va fi închis trecând prin Edirne (Turcia) şi ajungând din nou la Istanbul. O prelungire a autostrăzii va ajunge până la Komotini şi Aleksandroupolus (Grecia).

Tronsonul care va străbate România are două variante, una principală şi una alternativă, reiese din datele puse la dispoziţia gândul de Ministerul Transporturilor. Traseul variantei principale este Albiţa (graniţa României cu Republica Moldova) – Focşani – Ploieşti – Bucureşti – Giurgiu, cu o lungime totală de 456,8 km. Valoarea totală a investiţiei, calculată de Ministerul Transporturilor, pentru acest traseu este de 11.679,08 milioane lei, echivalentul a 2,7 miliarde euro.

Varianta alternativă, având o lungime de 622 de km, cuprinde Albiţa – Focşani – Ploieşti – Bucureşti – Constanţa, iar valoarea totală a investiţiei ar fi de 13.662,18 milioane lei, adică 3,17 miliarde euro.

În România, finanţarea secţiunilor autostrăzii va fi asigurată de la bugetul de stat sau prin parteneriat public privat (PPP). Unele porţiuni care intră în această autostradă sunt deja finalizate.

Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare: „Nu este doar un proiect viabil economic, ci absolut necesar pe termen mediu”

Întrebat de gândul cât de viabil este proiectul Autostrăzii Inelare a Mării Negre, ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, a declarat că este vorba de un proiect absolut necesar pe termen mediu.

„O autostradă care să unească litoralul tuturor statelor de la Marea Neagră va fi mereu pe lista de priorităţi a României având în vedere importanţa pe care ţara noastră o acordă acestui spaţiu. Proiectul Autostrăzii Inelare a Mării Negre nu este doar unul viabil economic, ci absolut necesar pe termen mediu”, ne-a declarat ministrul