Acasă Stirile zilei Justitia Borbely: Dacă mă chema DNA, într-o oră ne lămuream

Borbely: Dacă mă chema DNA, într-o oră ne lămuream

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, marţi, după şedinţa Comisiei Juridice a Camerei în cazul său, că dosarele de la DNA îi dovedesc nevinovăţia, că apar convorbiri private, ale soţiei, care nu au legătură cu speţa, şi că problemele s-ar fi putut rezolva rapid prin audierea sa.

El a menţionat că a demisionat pentru a nu fi niciun fel de suspiciune aruncată asupra Guvernului.

„După ce am consultat dosarul meu – joi în sfârşit am putut să-mi consult dosarul – mi-a întărit această convingerea ceea ce am văzut în dosar. Despre ce este vorba: după ce timp de doi ani de zile, începând din 2010, circa 15 persoane au fost interceptate, toate convorbirile telefonice, unele persoane care făceau parte din anturajul meu, unele persoane din partea unor instituţii subordonate cu funcţii de răspundere sau patroni de firme de construcţii, vă repet, din august 2010 nu există nicio probă materială în dosar, prin care să se demonstreze acel fapte de care sunt acuzat. Dacă vorbim de fals în declaraţii, evident că nu aveam cum să trec în declaraţiile mele de avere două proprietăţi care nu-mi aparţin”, a spus Borbely.

El a menţionat că Daniel Morar declara, anul trecut, că nu există niciun caz Borbely.

„În momentul de faţă vreau să vă spun că ceea ce este cel mai grav după părerea mea, următoarea speţă: în data 11 iulie 2011 DNA a dat un comunicat prin care de fapt mă acuză de cumpărare de influenţă în legătură cu apartamentul din Bucureşti. După patru zile, în data de 15 iulie, domnul Morar, director general al DNA a ieşit cu o declaraţie în care a spus că nu există niciun caz Borbely”, a spus fostul ministru.

El a precizat că nu au fost probe suplimentare în cazul său.

„Vreau să vă spun că după data de 15 iulie 2011 nu a existat nicio probă suplimentară în dosar în cazul meu în ceea ce priveşte apartamentul din Bucureşti. Dacă ne referim la casa din Târgu Mureş, vă închipuiţi: stau la 10 metri de Poliţie. Deci această casă se ştia de doi ani de zile că, da, am făcut un antecontract cu proprietarul, că, da, sunt toate facturile în regulă şi evident când se termină, se recepţionează aceste lucrări, atunci le voi trece în proprietatea mea. Dacă aveau curiozitatea cei de la DNA să mă audieze ca martor în acea perioadă, atunci nu trebuiau să cheltuie atâţia bani publici pentru a mai audia între 65 şi 70 de persoane care toţi au spus următorul lucru în declaraţii: nu există niciun fel de eventuală presiune din partea mea, a anturajului meu în ceea ce priveşte acele fapte penale”, a spus Borbely.

El a menţionat că nu ar fi trebuit să fie ascultate convorbirile telefonice ale soţiei sale.

„Nu trebuiau neapărat să asculte din aprilie anul trecut toate convorbirile telefonice ale soţiei. Apar convorbiri private în dosar care nu au nicio legătură cu niciun fel de speţă. Vă repet: dacă mă chemau la DNA ca martor, într-o oră puteam să clarificăm şi nu trebuia să cheme la DNA tâmplari, dulgheri, designeri şi alţii pentru a face cinci dosare care de fapt ce demonstrează? Demonstrează după părerea mea nevinovăţia mea”, a spus Borbely.

Comisia juridică a decis, marţi, cu 7 voturi pentru şi 3 împotrivă, să întocmească un raport favorabil solicitării de începere a urmăririi penale a lui Laszlo Borbely.