Bomba! Romanii isi rontaie sanatatea! Semintele prajite sunt toxice si pot produce cancer

Nu exista competitie sportiva televizata unde majoritatea telespectatorilor romani sa nu aiba la indemana ceva de rontait si ceva de hidratat, iar cei mai multi dintre noi apelam la seminte prajite si bere.

Datele statistice arata ca romanii consuma in fiecare an aproape 13.000 de tone de seminte, clasandu-ne pe locul al doilea in topul tarilor cu cei mai mari consumatori de astfel de rontaieli.

Efecte nocive pentru organism

Nutritionistii sunt de parere ca explozia cazurilor de hipertensiune din ultimii ani, mai ales in randul tinerilor, are drept cauza si consumul de alimente foarte sarate, printre care si semintele.

Cantitatea maxima de sare pe zi este de 5-6 grame. Or, noi mancam pana si de 15 ori mai multa sare, spun specialistii. Printre pericolele consumului de seminte sarate se numara hipertensiunea si bolile asociate acestei probleme, cum ar fi infarctul, accidentul vascular cerebral sau cancerul renal.

Rinichii sunt cel mai afectati de consumul excesiv de sare, completeaza expertii in nutritie.

Pe de alta parte, semintele prajite cu sare, fie ele de floarea-soarelui ori de dovleac, sunt foarte toxice, din cauza uleiurilor care la temperaturi crescute dezvolta compusi cancerigeni. Acestia sunt extrem de toxici pentru ficat si pot, de asemenea, sa creasca riscul de cancer al colonului.

De asemenea, persoanele care au probleme cu greutatea ar trebui sa evite pe cat posibil consumul de seminte sarate pentru ca sarea in exces favorizeaza retentia de apa in organism.

100 de grame de seminte prajite si sarate de floarea-soarelui contin peste 250 de calorii.

Sursa: Adevarul

spre