Acasă World Boala veche de 66 de milioane de ani care afecteaza omenirea si...

Boala veche de 66 de milioane de ani care afecteaza omenirea si astazi

O boala rara care inca afecteaza omenirea si astazi, a fost descoperita in ramasitele fosilizate ale unui dinozaur care a vietuit pe Pamant in urma cu cel putin 66 de milioane de ani, relateaza CNN.

Cercetatorii de la Universitatea din Tel Aviv au observat ca exista niste gauri neobisnuite in doua segmente din coada hardozaurului, dupa ce acestea au fost dezgropate in Alberta, Canada. Ei au comparat vertebrele cu scheletele a doi oameni care au avut o tumoare benigna cunoscuta sub numele LCH (Histiocitoza celulara Langerhans), o boala rara si extrem de dureroasa care afecteaza, in general, copii.

„Diagnosticarea bolilor pe baza ramasitelor scheletale sau fosilelor este foarte complicata pentru ca, in unele cazuri, mai multe boli pot lasa acelasi tip de urme pe oase. LCH, insa, lasa un tip de urme distincte, asemeni celor observate pe osul hadrozaurului”, spune Dr. Hila May, sefa laboratorului de la Bioistorie si medicina evolutionista de la Universitatea din Tel Aviv.

Cercetatorii au folosit scanuri tomograf avansate, de rezolutie inalta pentru a analiza fosila de dinozaur. Analizele micro si macro au confirmat ca leziunile se datorau, intr-adevar, LCH. La oameni, aceasta boala este, uneori, considerata o forma rara de cancer, insa May spune ca exista opinii diferite printre experti.

Hadrozaurii, dinozauri inalti de 10 metri si care cantereau in jur de cateva tone erau animale sociale care traiau in cadrul cirezilor, in urma cu intre 66 si 80 de milioane de ani in urma. La fel ca oamenii sau alte vietuitoare din prezent, dinozaurii se imbolnaveau, insa stiinta care se ocupa cu acest domeniu, paleopatologia, cu greu poate avansa din cauza lipsei probelor stiintifice adecvate.

Exista, insa, dovezi, ca tiranozaurizii, precum cunoscutul Tyrannosaurus Rex, putea suferi de guta, in timp ce iguanodonele ar fi suferit de osteoartrita. Cancerul esta una dintre bolile care cu greu pot fi observate la populatiile disparute, insa paleopatologii cred ca dinozaurii ar fi putut sa sufere si de aceasta boala, scrie Digi24.