O statistica ingrijoratoare arata ca la fiecare patru ore o femeie moare din cauza cancerului de col uterin.  Simptomele cancerului de col uterin nu sunt intotdeauna evidente si, de cele mai multe ori, acesta ajunge sa fie diagnosticat intr-un stadiu mult prea avansat. De aceea, este foarte importanta testarea periodica, in vederea depistarii la timp a celulelor precanceroase.

Simptomele nu trebuie ignorate

Durerea gambelor si umflarea picioarelor este unul din semnele de cancer de col uterin. Acest lucru se intampla din cauza ca fluxul de sange nu mai functioneaza corespunzator din cauza cancerului, cauzand dureri in picioare.

Secretii vaginale fecvente cu aspect neregulat si cu miros neplacut

Sangerarea intre perioaderele menstruatiei

Disconfortul in timpul urinarii si mancarime

Disconfortul in timpul actului sexual

„Intrucat cancerul colului uterin are o lunga perioada de evolutie sub forma unor leziuni precursoare, depistarea si tratarea acestor leziuni reprezinta o masura extrem de eficienta de prevenire a cancerului de col invaziv. Importanta preventiei este una semnificativa, atat pentru pacienta, deoarece vorbim despre o patologie potential letala, cat si pentru sistemul medical, evitandu-se astfel costuri suplimentare considerabile asociate tratamentului si urmaririi oncologice.” spune dna. doctor Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie, noteaza doctorulzilei.

Romania prezinta cea mai mare incidenta si mortalitate datorata cancerului de col uterin, din Uniunea Europeana, 3 402 femei fiind diagnosticate anual cu aceasta boala iar 2 005 mor in fiecare an in tara noastra, datorita acestui tip de cancer2. In prezent, este pe deplin acceptat faptul ca aceasta boala este cauzata de infectia persistenta cu genotipurile HPV de risc crescut si in special HPV16 si 18.

 

In aprilie 2012, specialistii au realizat un ghid privind screening-ul cancerului de col uterin, prin care se recomanda realizarea ambelor teste: Babes – Papanicolau si HPV de risc crescut in cazul femeilor intre 30 – 65 de ani, pentru depistarea cat mai exacta a riscului de cancer de col uterin2.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.