Acasă Stirile zilei Stiinta BOA DE NISIP, cel mai rar sarpe din Romania a fost REDESCOPERIT...

BOA DE NISIP, cel mai rar sarpe din Romania a fost REDESCOPERIT dupa OPT decenii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Boa de nisip, cel mai rar sarpe din Romania, a fost redescoperit in Lunca Dunarii dupa 80 de ani.

Anuntul a fost facut de Societatea Ornitologica Romana (SOR), dupa ce un locuitor din Lunca Dunarii i-a semnalat aparitia pe pagina de Facebook. Acesta a fost indrumat catre herpetologi, care au mers sa investigheze observatia.

„Dupa 80 de ani, a fost redescoperit cel mai rar sarpe din Romania – boa de nisip (Eryx jaculus). Aceasta specie ajunsese sa fie considerata un adevarat «Sfant Graal» al herpetologilor, o specie pe care toti o credeau disparuta din fauna Romaniei si care acum a fost regasita. Din 1937 nu a mai fost vazut boa de nisip in viata”, potrivit unui comunicat al SOR.

Echipa care s-a deplasat in teren a avut o mare surpriza, gasind zece exemplare de boa de nisip, printre care o femela cu sase pui.

„Toate exemplarele au fost lasate exact acolo unde au fost gasite. Niciun sarpe nu a fost bruscat, ranit, vatamat. Cei patru care au facut descoperirea s-au multumit doar cu fotografiile si cu filmarea celui mai rar sarpe din Romania – boa de nisip”, mai transmite SOR.

Echipa care a investigat descoperirea a fost formata din herpetologul Vlad Cioflec, membru SOR, sotia acestuia, Corina Cioflec, blogger-ul de wildlife Doru Panaitescu si un alt herpetolog, Tibor Sos.

Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un sarpe veninos, ci unul constrictor. Este cu preponderenta un animal nocturn, avand pupila verticala. Se hraneste indeosebi cu rozatoare, pe care le vaneaza in galeriile construite subteran. Poate fi gasit, extrem de rar, in zone aride.

Local, boa de nisip este numit si sarpe cu doua capete, pentru ca este extrem de bine adaptat: coada animalului seamana foarte bine cu capul, un sistem de aparare extrem de eficient impotriva pradatorilor care apuca reptilele de cap.

Sursa: mediafax.ro