Confruntari aveau loc joi intre forte loiale autoritatilor si separatistii de la Slaviansk, un bastion prorus situat in estul Ucrainei, soldate cu cinci morti, dupa ce Kievul a decis sa treaca la ofensiva, in contextul esecului Acordului de la Geneva, de care Obama a acuzat Moscova.

Actele Kievului in estul Ucrainei „vor avea consecinte”, a avertizat joi presedintele rus Vladimir Putin, calificand recursul Guvernului la armata drept o „crima grava impotriva propriului popor”.

„Daca regimul actual de la Kiev a inceput intr-adevar sa foloseasca armata impotriva populatiei in tara, este o crima grava impotriva propriului popor”, a declarat el. „Este o operatiune de reprimare care va avea consecinte pentru oamenii care iau aceste decizii, in special pentru relatiile interguvernamentale”, a adaugat presedintele rus, fara a face precizari cu privire la natura acestor consecinte.  „Daca autoritatile actuale de la Kiev au facut acest lucru, atunci este vorba doar despre o junta, un fel de banda criminala”, a afirmat el.

ofensiva ucra

Se estimeaza ca  cinci insurgenti prorusi au fost ucisi, iar un militar ucrainean a fost ranit in cursul operatiunii ucrainene pentru preluarea controlului asupra orasului Slaviansk, aflat sub controlul separatistilor, a anuntat Ministerul ucrainean de Interne.

Jurnalisti AFP au auzit focuri de arma la un baraj al insurgentilor de la intrarea prin partea de nord in Slaviansk, iar ulterior au vazut mai multe blindate, inclusiv una arborand steagul ucrainean, trecand de postul de control, incendiat de catre prorusi.

Liderul separatist local al orasului cu peste 100.000 de locuitori Viaceslav Ponomarev a ordonat civililor sa pararseasca primaria, a anuntat Stela Horoseva, purtatoarea sa de cuvant. „Persoane inarmate care asigura apararea primariei raman pe loc”, a subliniat ea.

Slavianskul se afla de mai multe zile sub controlul insurgentilor prorusi. Persoane inarmate cu pusti de asalt, in uniforme militare dar fara insemne si cu fata acoperita de cagule ocupa mai multe cladiri publice, iar Ponomarev i-a cerut duminica presedintelui rus Vladimir Putin sa intervina pentru a „proteja” populatia.
In oras, personalul civil din primarie „a primit ordinul sa evacueze cladirea”, a declarat pentru AFP Stela Horoseva, o purtatoare de cuvant a liderului separatist local Viaceslav Ponomarev.

„Persoane inarmate care asigura apararea primariei raman pe loc”, a subliniat ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.