Acasă Cultura Calendar Ortodox BISERICA vorbeste despre PACATUL pe care il fac ROMANII care poarta CRUCIULITE!

BISERICA vorbeste despre PACATUL pe care il fac ROMANII care poarta CRUCIULITE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Crucea reprezinta puntea de legatura dintre om si Dumnezeu si dintre om si ceilalti oameni, nu un obiect al torturii.

Crucea inseamna jertfa atunci cand renuntam cu greu la propria persoana pentru a ne putea darui celuilalt, cand nu vrem sa ne apropiem cu adevarat de celalalt. Crucea este chin pentru omul indepartat de Dumnezeu, este nebunie pentru cel ce nu intelege comuniunea. Pentru credincios insa, crucea este vehiculul dragostei si al desavarsirii. De aceea ea este pretuita si purtata de fiecare crestin din momentul botezului pana la coborarea in mormant.

Crucea se poarta la gat. Ea poate fi confectionata din diferite materiale, de la fibre textile la diferite metale pretioase ca aurul sau argintul. Fiecare poarta crucea pe care o alege si care ii place. Daca materialul din care este confectionata crucea nu are mare importanta, trebuie mentionat faptul ca forma ei conteaza foarte mult. Ea trebuie sa fie alcatuita din doua brate care se intersecteaza perpendicular la mijlocul lor sau spre partea superioara a bratului vertical. Ea poate fi simpla sau impodobita, putand avea brate suplimentare ca in crucea patriarhala romana sau ca in crucea ruseasca. Acestea sunt cruci care pot fi purtate de credincios. Nu se va purta crucea egipteana sau cea inversata.

Unele obiecte sub semnul crucii, mai mult podoabele, sunt folosite ca accesorii. Acestea sunt fie de marimi nepotrivite, prea mari sau prea voluminoase, avand culori stridente sau reflectorizante, fiind alcatuite din diferite plasticuri sau alte elemente chicioase. Astfel de obiecte nu fac cinste unui crestin, care nu vrea sa iasa in evidenta cu orice pret.

Desi nu trebuie ascunsa, crucea nu va fi purtata cu dinadinsul la vedere. Mai ales o cruce bogata, purtata in mod epatant, poate leza sentimentele unor anumiti oameni din jur, acestia putand dezvolta chiar repulsie pentru cruce sau crestini in general. Crucea nu se poarta la cercei, la mana sau oriunde altundeva. Ea nu se va purta in mai multe exemplare. In nici un caz crucea nu se va tatua pe corp. Ea nu este o amuleta.

O purtare inadecvata a crucii nu poate fi decat expresia unei neintelegeri a sensului ei sau poate reprezenta manifestarea unor profunde nereguli duhovnicesti. Atunci cand este posibil, fiecare poate da anumite sfaturi persoanelor capabile sa asculte, putand indruma spre aflarea adevaratei vieti prin lumina crucii.

Fiecare crestin isi va purta crucea mereu la gat. Ea nu este doar o manifestare vazuta a credintei, ci si o marturisire a ei. Subscriindu-se in laturile crucii, credinciosul cuprinde lumea intreaga in iubirea lui Hristos.

Sursa: ziarullumina.ro