Acasă Stirile zilei Biologii canadieni au descoperit o creatura fosila, veche de 500 de milioane...

Biologii canadieni au descoperit o creatura fosila, veche de 500 de milioane de ani! GALERIE FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Biologii au descoperit in Canada o creatura fosila ciudata, datand din urma cu peste 500 de milioane de ani, potrivit AFP.

1fosila 1fosila1 1fosila2 1fosila 5 1fosila 6 1fosila 8 1fosila 7

Denumita Spartobranchus tenuis, aceasta creatura a fost descoperita intr-un depozit de fosile din sisturile din Burgess, in Muntii Stancosi canadieni. Sectiunea de depozit in care a fost descoperita creatura este veche de peste 505 milioane de ani.

Spartobranchus tenuis face parte, potrivit cercetatorilor, din familia viermilor cunoscuti sub numele stiintific de Enteropneusta, o specie care prospera in prezent in nisipul fin din apele adanci si in noroiul din apele putin adanci.

Christopher Cameron, de la Universitatea din Montréal, si colegii sai considera ca descoperirea acestei creaturi „adauga 200 de milioane de ani registrelor fosile ale enteropneustelor, facandu-le sa urce pe firul timpului pana in perioada cambriana”.

„Acesti viermi au un corp moale si din acest motiv se intampla foarte rar sa descoperim fosile ale lor”, a explicat Christopher Cameron.

Viermii Enteropneusta fac parte din increngatura Hemichordata (hemicordate), alaturi de clasa Pterobranchia.

„Este incredibil sa vezi cat de mult seamana Spartobranchus tenuis fosilizati cu viermii Enteropneusta din zilele noastre, cu exceptia faptului ca ei formeaza tuburi fibroase”, a declarat Christopher Cameron.

Acesti viermi isi petreceau cel putin o parte din viata in acele tuburi, un obicei care a disparut la viermi cu gland din zilele noastre, dar care continua sa existe la „verisorii” lor din clasa Pterobranchia.

Acele tuburi reprezinta, potrivit cercetatorilor canadieni, veriga-lipsa care face legatura dintre principalele doua familii de hemicordate.

Sursa: mediafax.ro