Cap Limpede

World

Bilantul real al epidemiei in China a iesit la iveala: intre 50 000 si 97 000 de morti

Potrivit unor estimari independente, bilantul epidemiei de coronavirus din China s-ar situa intre 50 000 si 97 000 de morti. Cifrele sunt evocate intr-un articol publicat de cotidianul Libération, articol din care mai aflam ca autoritatile chineze au recurs la un intreg arsenal represiv pentru a impune un „adevar oficial” de aproximativ 4000 de morti.

Exista in prezent o tendinta mediatica de declarare a Chinei drept „cistigatoare absoluta” a razboiului impotriva noului virus Covid-19. In viziunea acestor editorialisti China s-ar impune acum ca adevarata prima putere a lumii, iar gestiunea ei in contextul epidemiei ar fi o dovada clara a superioritatii sistemului chinez, altfel spus a superioritatii autoritarismului.

Organizatia Chinese Human Rights Defenders s-a documentat insa in privinta a 900 de cazuri de arestari, intimidari si acte de cenzura destinate sa ascunda amploare epidemiei. Cotidianul Libération afirma ca presedintele Xi Jinping a reusit chiar sa convinga Organizatia Mondiala a Sanatatii sa amine cu citeva saptamini declararea pandemiei, scrie RFI.

Ultimele stiri

In top