Acasă Timp liber Auto Benzina si motorina se scumpesc din nou in Romania. Iata cauza!

Benzina si motorina se scumpesc din nou in Romania. Iata cauza!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Scumpirea se va resimti in buzunarele romanilor cel mai probabil in urmatoarele zile. Conflictele internationale din zona Irak-ului au facut ca pretul bariului de petrol sa creasca vertiginos in ultimele zece zile.

 

Cotatiile Platt’s Mediterranean, de referintasi pentru companiile petroliere romanesti atunci cand stabilesc preturile la carburanti aratau ieri 1.033 dolari pentru o tona de benzina de 95 si 936,5 dolari pentru o tona de motorina. La data de 11 iunie, acum o saptamana, cotatiile erau la 993,25 dolari pentru benzinasi 890,75 dolari pentru motorina. Asadar, o crestere de 4% pentru benzinasi 5% pentru motorina. In cazul in care comerciantii de carburant vor trece in preturile finale, asa cum este de fapt cel mai probabil, scumpirea va fi ceva mai mare, pentru ca se adaugasi TVA. La un calcul grosier, scumpirile ar fi de circa 4 bani pe litru, doar daca luam in calcul efectul ultimei saptamani.

 

Companiile petroliere au un algoritm de stabilire a preturilor la pompa care tine cont de cotatiile produselor petroliere pentru zona de referinta, Platt’s Mediterranean in cazul nostru, de cursul valutar (dolarul a fost relativ stabil in ultima perioadain raport cu leul) de fiscalitatea fiecarei tari in parte (la noi taxele sunt cam jumatate din pret) si de conditiile de pe piata locala.

 

Scumpirea produselor petroliere este o consecinta fireasca a cresterii cotatiilor la titei, generata de situatia tot mai tensionata din Irak, al doilea producator de petrol din OPEC. Pietele se tem de perturbarea aprovizionarii cu titei irakian, in conditiile in care conflictul dintre armata guvernamentalasi militantii islamisti a ajuns sa se poate la citeva zeci de kilometri de capitala Bagdad. Campurile din nordul tarii si o parte din capacitatile de transport sunt deja in mana islamistilor, iar conflictul si ameninta tot mai mult campurile petrolifere din sudul tarii.

 

Piata romaneasca a distributiei de carburanti este controlata de OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil si Mol.

Sursa: economica.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos