Acasă Stirile zilei Bani Batjocura Moscovei cu iz de metan: Gazele pentru Kiev se scumpesc din...

Batjocura Moscovei cu iz de metan: Gazele pentru Kiev se scumpesc din nou, la doar doua zile dupa ultima majorare de 44%

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Gazprom va creste cu 26% pretul gazelor naturale livrate Ucrainei, la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, dupa ce marti a operat o majorare de 44%, la 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi, in timp ce media europeana se situeaza la circa 370-380 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.
Noua majorare este determinata de introducerea unei taxe la exportul gazelor naturale catre Ucraina, a informat grupul rus controlat de stat, citat de Reuters.

In primul trimestru al acestui an, Ucraina a platit 268,5 dolari pentru 1.000 de metrti cubi de gaze naturale.

Cresterea de pret a fost anuntata de directorul general al Gazprom, Alexei Miller, in timpul unei intalniri cu premierul rus Dimitri Medvedev, care a cerut Ucrainei sa-si plateasca datoriile de 2,2 miliarde de dolari acumulate in contul gazelor livrate de Rusia.

„Pretul gazelor creste automat din aprilie”, a spus Miller, adaugand ca majorarea este cauzata de introducerea taxei la exportul catre Ucraina, care pana in prezent a beneficiat de un regim preferential de exceptare de la plata taxei.

Gazprom a crescut marti cu 44% pretul gazelor naturale livrate Ucrainei, dupa expirarea unui discount acordat la sfarsitul anului trecut. Decizia sporeste presiunile financiare asupra autoritatilor de la Kiev, care asteapta un program de asistenta financiara internationala, potrivit Bloomberg.

Producatorul de gaze a anuntat ca majorarea pretului respecta contractul si este necesara intrucat Ucraina datoreaza peste 1,7 miliarde de dolari pentru gazele cumparate de la inceputul anului 2013.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos