Acasă Stirile zilei Barroso pregateste terenul pentru o viitoare schimbare a Tratatului UE

Barroso pregateste terenul pentru o viitoare schimbare a Tratatului UE

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a sugerat schimbarea Tratatului UE. Barroso vrea ca la apropiatul Consiliu European liderii statelor membre sa ”structureze viziunea referitoare la directia in care sa se indrepte Europa”.

”Asa cum am mai spus, suntem intr-un moment definitoriu pentru integrarea europeana. Este nevoie de un mare pas inainte”, a spus Barroso, referindu-se la planul de creare a unei uniuni bancare si fiscale in Europa, un proiect federalist caruia Franta i se opune deocamdata. El a apreciat ca acest plan va fi dificil de pus in aplicare, in conditiile in care unele din statele UE vor trebui sa ‘cedeze’ o parte a suveranitatii lor in domeniile economic si fiscal.

Potrivit sefului executivului comunitar, procesul de integrare ar trebui ”sa fie progresiv si sa se concentreze pe acele state membre care folosesc aceeasi moneda”.

In cele din urma, integrarea economica si politica va trebui sa fie sustinuta de un nou tratat european, care sa fie mai ambitios decat Pactul Fiscal semnat de 25 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, la inceputul lunii martie (exceptiile sunt Marea Britanie si Republica Ceha).