O ampla actiune de verificare a Ministerului Apararii Nationale se deruleaza in Bucuresti, in aceste zile, pentru a fi actualizate datele personale ale rezervistilor – cartea de identitate si livretul militar.

Operatiunea se face prin convocarea rezervistilor la Centrele Militare de care apartin, acestia primind ordine scrise de chemare „pentru clarificarea situatiei militare”.

Daca rezervistul nu se prezinta pana la data limita indicata pe ordinul militar, poate primi o amenda intre 100 si 300 de lei, scrie Romania Libera.

In mod normal, ordinele scrise ar trebui sa le fie inmanate rezervistilor de un agent de politie. Totusi, exista cazuri in care aceste ordine militare nu numai ca nu sunt inmanate de politist, dar nu sunt puse nici macar in cutia postala.

Intr-o asemenea situatie, rezervistul nu are cum sa stie ca e asteptat la Centrul Militar si e pasibil de o amenda pentru neprezentare.

Armata incearca sa evite asemenea litigii dand telefon persoanelor care intarzie sa vina la Centrele Militare. Dar nici aceasta metoda nu e infailibila, intrucat e posibil ca unii rezervisti sa-si fi schimbat, in ultimii ani, numarul de telefon.

Romanii din Spania pot fi chemati la mobilizare in Romania

Alte situatii complicate sunt cele ale romanilor plecati in strainatate. Un caz concret, inregistrat astazi, este al unei femei care s-a prezentat la Centrul Militar cu ordinul de chemare, primit acasa, si cu livretul militar al fiului ei, motivand ca fiul e plecat la munca in Spania.

Angajata Armatei i-a cerut mamei sa aduca acte prin care sa demonstreze ca fiul lucreaza in strainatate. “Pai daca lucreaza la negru, ce acte sa aduc?”, a raspuns mama.

Verificarile din aceste zile nu schimba situatia militara a rezervistilor, ei fiind repartizati, in caz de mobilizare, la aceleasi unitati.

Verificarea rezervistilor apare in contextul intensificarii pregatirilor militare derulate in ultimele luni in Romania si in alte tari NATO din estul Europei. Acestea au fost planificate la reuniunea NATO din Tara Galilor, desfasurata ca raspuns la criza din Ucraina si la actiunile militare ale Rusiei.

Alte tari din estul Europei organizeaza cursuri de pregatire militara

In Romania nu s-au organizat anul acesta acesta actiuni de convocare a rezervistilor pentru pregatire militara. In schimb, alte tari care se simt amenintate de Rusia au adoptat masuri de acest tip, mai scrie Romania Libera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.