Barbatii care consuma zilnic cate o bautura racoritoare carbogazoasa prezinta un risc mai mare de cancer la prostata, releva un studiu medical suedez, potrivit agerpres.
„Printre barbatii care consuma multe bauturi racoritoare carbogazoase sau alte bauturi care contine zahar adaugat, am constatat un risc de cancer la prostata mai mare cu circa 40%”, a explicat, pentru AFP, Isabel Drake, doctoranda in medicina si co-autoare a studiului.
Analiza, care urmeaza sa apara in urmatoarea editie a American Journal of Clinical Nutrition, se bazeaza pe datele obtinute din monitorizarea a peste 8.000 de barbati din regiunea Malmo (sudul Suediei), cu varste intre 45 si 73 de ani, timp de 15 ani in medie. Autorii studiului au analizat in detaliu alimentele si bauturile consumate de barbati.
Cei care au consumat cate o sticla mica (33 ml) de bauturi racoritoare carbogazoase au avut in final un risc cu 40% mai ridicat de a dezvolta forme grave de cancer la prostata, care necesita tratament.