Banca Centrala Europeana (BCE) si bancile centrale nationale (BCN) din eurosistem Zonei Euro vor urma sa introduca a doua serie din bancnotele euro din istoria monedei unice europene, potrivit BCE.

Vezi aici VIDEO cu noile elemente de securitate!

Noile bancnote vor si reda, in filigran si in holograma, portretul personajului mitologic Europa (v. mai jos). Introducerea lor este motivata de cresterea sigurantei lor impotriva falsificatorilor si de cresterea increderii publicului.

Noile bancnote vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, incepand, in luna mai 2013, cu bancnota de 5 EUR.

„Seria „Europa” a beneficiat de progresele inregistrate de tehnologia de producere a bancnotelor de la introducerea primei serii, cu peste zece ani in urma“, se spune in anuntul Bancii Centrale Europene (BCE).

BCE a dezvaluit publicului, cele trei noi elemente de siguranta ale seriei de bancnote euro: filigranul-portret, holograma-portret si numarul verde-smarald – au fost dezvaluite astazi publicului. Toate elementele de siguranta ale acesteia au fost „optimizate“, se spune in anuntul BCE.

Conceptia grafica este bazata pe tema „epoci si stiluri” si pe culorile dominante ale primei serii, care insa au fost „usor modificate pentru a include elementele de siguranta noi optimizate“.

Bancnotele din a doua serie vor fi usor de distins de cele din prima serie. Seria „Europa” va pastra cupiurile din seria anterioara, si anume 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR si 500 EUR, acestea urmand a fi introduse in ordine crescatoare, in timp.

Noua bancnota de 5 EUR va fi, asadar, urmata de cea de 10 EUR.

Initial, bancnotele din prima serie vor circula in paralel cu cele noi, insa vor fi retrase treptat si, in cele din urma, vor inceta sa mai reprezinte un mijloc legal de plata la o data care va fi anuntata cu mult timp in avans.

Cu toate acestea, bancnotele din prima serie isi vor pastra valoarea pe termen nelimitat si vor putea fi preschimbate la BCN din Eurosistem in orice moment.

Bancnota de 5 EUR din seria „Europa” va fi dezvaluita integral la data de 10 ianuarie 2013, iar institutiile de credit vor incepe sa puna in circulatie noile bancnote la ghisee sau la bancomate in luna mai 2013.

Pentru a sensibiliza publicul cu privire la seria „Europa”, in anul 2013, BCE si bancile centrale nationale din Zona Euro (Eurosistem) vor desfasura, in zona euro, o campanie de informare pe canale multiple. Pregatirile sunt in curs, fiind sustinute de doua agentii selectate de BCE in urma unei licitatii publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.