Acasă Stirile zilei Imobiliare Băncile scot terenuri la vâzare în orașele din România. Vezi unde și...

Băncile scot terenuri la vâzare în orașele din România. Vezi unde și la ce prețuri!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pozitionarea in interiorul oraselor si pretul mult redus dupa a doua licitatie sunt principalele atractii ale terenurilor executate silit de banci, conform finantistii.ro.

Cele mai mari portofolii de terenuri intravilane din marile orase sunt in prezent la banci. Spre deosebire de apartamentele executate silit, in cazul carora pot aparea probleme la punerea in posesie, in cazul terenurilor, totul e rezolvat inca de la vanzarea dreptului de proprietate

Printre afirmatiile cel mai des auzite in ultimii ani legate de piata terenurilor e aceea ca in orase nu mai exista terenuri de vanzare. Nimic mai fals!

Daca unii proprietari urbani tin la pretul parcelelor si raman cu ele nevandute, bancile scot la licitatie zeci de hectare de teren in interiorul oraselor.

„Terenurile bine plasate si cu utilitati isi gasesc in cele din urma cumparatori, chiar daca dupa a doua sau a treia licitatie. Mai greu e pentru terenurile in camp sau fanete, pe care nu le vrea nimeni, dar la terenurile din oras situatia e diferita, mai ales ca unele au chiar aprobari de urbanism pentru constructii, drumuri de acces sau deschideri stradale mari”, ne-a declarat un executor de la Bancpost.

Chiar si preturile pot fi atractive, daca doritorii sunt dispusi sa riste si asteapta sa treaca primele licitatii. Despre un prea mare risc nu poate fi vorba, daca avem in vedere ca anunturile apar chiar si de doua-trei ori fara a-si gasi cumparator. Si legea incurajeaza insa acest comportament de asteptare.

Astfel, conform art. 509 din Codul de Procedura Civila, a doua licitatie “va incepe de la pretul de 75% din cel de la care imobilul a fost evaluat. Daca nu se obtine pretul de incepere a licitatiei, la acelasi termen bunul va fi vandut la cel mai mare pret oferit. Vanzarea se va putea face chiar daca se prezinta o singura persoana care ofera pretul de la care incepe licitatia”.

Dupa un timp de licitatii fara cumparatori insa, bunurile sunt reevaluate si se organizeaza alte licitatii. Rezultatul este ca deseori activele executate silit ajung sa fie vandute chiar si la 30-40% din pretul initial de evaluare.



Mai bune decat apartamentele

Cand exista cumparatori interesati, vanzarea terenurilor in executare silita se desfasoara mai bine decat in cazul apartamentelor. Asta si pentru ca datornicii renunta mai usor la terenuri decat la apartamentele in care locuiesc sau chiar la cele puse drept gaj care au ajuns in executare silita.

Pentru un teren executat silit nu e nevoie de punere in posesie, se vinde dreptul de proprietate. Terenul nefiind ocupat de debitor, este foarte usor pentru cel care castiga licitatia sa-si intabuleze dreptul de proprietate, dupa care respectiva persoana devine proprietar cu acte in regula. In cazul apartamentelor, e nevoie uneori de 600-700 de euro in plus pentru a plati evacuarea proprietarului”, atentioneaza un executor BCR.

Acesta spune ca, dintre cumparatorii din ultimii doi ani, cei mai multi au fost firme si mai putini persoane fizice. Noii proprietari ai terenurilor sunt interesati, cel putin atat timp cat piata imobiliara e semi-inghetata, de afaceri precum centre comerciale de dimensiuni reduse, mici blocuri de locuinte sau spalatorii auto.

Acte necesare pentu prticiparea la licitatie

Pentru a participa la o astfel de licitatie trebuie depus 10% din pretul de pornire a licitatiei intr-un cont indicat de executorul bancar, bani care se recupereaza in cazul in care depunatorul nu castiga licitatia. Apoi, intr-o anumita masura, actele difera la participanti persoane fizice versus participanti persoane juridice.

Persoanele fizice trebuie sa aiba dovada depunerii cautiunii de 10% (dovada prin foaie de varsamant sau OP procesat sau recipisa de consemnare/CEC Bank etc). Mai e nevoie de buletin (original si copie), oferta scrisa de cumparare si procura autentica daca potentialul cumparator e reprezentat de altcineva.

In cazul firmelor, pe langa dovada depunerii cautiunii si oferta, e nevoie de o copie a certificatului de inmatriculare a societatii comerciale, dovada de la Registrul Comertului ca firma nu e in procedura de insolventa. De asemenea, firma participanta la licitatie prin reprezentant trebuie sa prezinte hotararea AGA din care sa rezulte decizia asociatilor sau a actionarilor de a cumpaara, in cazul in care valoarea bunului depaseste jumatate din valoarea capitalului social al societatii comerciale care vrea sa participe la licitatie.

Reprezentantul firmei mai trebuie sa aiba un mandat de participare la licitatie emis de societatea pentru care participa.