Acasă Stirile zilei Banca Națională a împrumutat patru bănci cu 1,46 miliarde euro pentru șase...

Banca Națională a împrumutat patru bănci cu 1,46 miliarde euro pentru șase zile

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat marţi patru bănci cu 6,411 miliarde lei (1,465 miliarde euro), pentru şase zile, printr-o licitaţie repo, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.

Prin astfel de operaţiuni, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat.

Scadenţa pentru această operaţiune a fost stabilită pentru luni.

Săptămâna trecută, banca centrală a împrumutat trei bănci cu 5,93 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro), pentru o perioadă de opt zile şi scadenţă pentru marţi.

O sumă mai mare decât cea de marţi a fost acordată de BNR în data de 12 martie, când patru bănci au împrumutat 6,724 miliarde lei (1,544 miliarde euro).

BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie repo, începând cu 17 octombrie. Majoritatea licitaţiilor au fost organizate luni, iar ziua a fost uneori modificată dacă perioada de împrumut cuprindea zile nebancare sau libere.

Dealerii îşi menţin ipotezele potrivit cărora aceste împrumuturi sunt în continuare angajate fie de bănci care nu pot atrage bani din piaţă, fie de bănci care finanţează la rândul lor Ministerul Finanţelor.

Singura licitaţie pentru titluri de stat programată pentru această săptămână va avea loc joi, când Finanţele vor să împrumute 500 milioane lei, prin vânzare de emisiuni cu scadenţă pe cinci ani.

Dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au crescut uşor, de la 2,12% – 2,62%, la 2,49% – 2,99%.