Comisia de educatie din Senat a aprobat introducerea Bacalaureatului profesional, decizia fiind luata cu unanimitatea voturilor celor cinci senatori prezenti la sedinta comisiei. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca Bacalaureatul profesional va intra in vigoare de anul acesta, daca va fi aprobat de Senat, ca for decizional, proiectul de lege putand intra, pentru vot final, in sedinta plenului de lunea viitoare, tinand sa precizeze ca Bacalaureatul profesional exista in foarte multe tari, printre care Anglia, Franta si Germania.

Potrivit ministrului Educatiei, introducerea Bacalaureatului profesional a fost motivata de faptul ca, de regula, angajatorii reproseaza tinerilor care nu au luat Bacalaureatul si care vin sa se angajeze ca nu au o diploma.

„Aceasta diploma pentru cei care merg spre piata muncii le confera intr-un fel o finalitate liceului si diploma pe care o iau prin acest Bacalaureat profesional le atesta competentele. In plus, prin continut, aceasta forma de Bacalaureat adauga la competentele pe care elevul le castiga in timpul anilor de liceu”, a mai explicat Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educatiei a aratat ca pentru acest Bacalaureat profesional elevii vor sustine doua probe: un proiect si o proba practica, precum si o lucrare scrisa la educatia antreprenoriala, ea mentionand ca legea da dreptul oricarui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru ca disciplina de educatie antreprenoriala o parcurg toti liceenii.

„Probele de competente sunt comune si la bacalaureatul national si la bacalaureatul profesional. Daca elevul alege o forma sau alta, este optiunea lui si a familiei lui. Nu este o decizie a scolii, a MECTS sau a inspectoratului. Daca cineva care sustine bacalaureatul profesional vrea sa mearga spre invatamantul superior si se razgandeste in aceeasi sesiune, dupa o sesiune sau doua sesiuni de bacalaureat, el se poate intoarce, poate sustine probele scrise de la bacalaureatul national si, dupa aceea, are acces spre invatamantul superior”, a afirmat ministrul Educatiei.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a spus, sambata, dupa sedinta de guvern, ca bacalaureatul de anul viitor, probabil, va fi diferentiat, iar liceenii care nu vor sa urmeze o facultate, ci doresc sa intre pe piata muncii, pot da bacalaureatul profesional, care va fi o noua forma de finalizare a studiilor liceale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.