Specialistii vorbesc de o crestere a frecventei fenomenelor de vreme severa in tara noastra, asa ca estimeaza aparitia viscolelor puternice, iar in perioade scurte de timp se vor aduna cantitati mari de zapada.

„In prima luna de toamna s-a confirmat estimarea centrului european, care anticipa o luna mai calda in prima luna de toamna. Ne apropiem de media climatololgica a precipitațiilor, dar trebuie sa luam in considerare deficitul de apa inregistrat pana in 19 septembrie”, afirma Elena Mateescu, director ANM.

„Se pare ca și a doua luna de toamna, din perspectiva valorilor tempertaturilor din octombrie și noiembrie par a aduce valori mai ridicate decat in mod obișnuit. Vorbim insa de o scadere treptata a valorilor de temperatura de la o luna la alta – septembrie, 14,5 grade medie, din octombrie, de 9,6, noiembrie, de 3,8 – scadere de 5-6 de grade de la o luna la alta”, precizeaza directorul ANM.

Despre iarna care vine

„E greu sa spunem, dar cu siguranța daca 2017 a fost un an al extremelor, ianuarie, fiind cea mai rece luna a anului, martie a fost foarte calduroasa, vara a fost una a extremelor, dar cu temeperaturi peste normele climatologice, nu excludem ca și iarna 2017-2018 sa fie o iarna a extremelor, cu alteranțe semnificative, treceri de la zile foarte calduroase la zile in care instabilitatea atmosferica sa fie semnificativa, sa avem fenomene de viscol și caderi de zapada, pana la urma sunt obișnuite, intr-un tipar de vreme extrema, de la un sezon la altul sau de la un an la altul”.

Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.