Laureatul Premiului Nobel pentru Chimie in 1995, mexicanul Mario Molina avertizeaza ca jucam ruleta ruseasca cu Pamantul nostru pentru ca daca va continua actuala tendinta a emisiilor de gaz cu efect de sera exista o probabilitate de 1-5 ca temperatura Pamantului sa creasca cu cinci sau sase grade in urmatorii ani.

La cursul sustinut la Facultatea de Chimie de la Universitatea National Autonoma din Mexic (UNAM), profesorul in varsta de 71 de ani a considerat probabilitatea ca „foarte ingrijoratoare”.

„Jucam ruleta ruseasca cu singura planeta pe care o avem”, iar daca temperatura creste la acest nivel, „fapt ce nu s-a intamplat in milioane de ani”, va avea consecinte catastrofale, a avertizat el, relateaza joi EFE.

„Nu va disparea omenirea, dar civilizatia si societatea asa cum o cunoastem, da”, a prognozat el. Acest lucru presupune nu doar costuri economice, ci si implicatii etice si morale.

„Nu putem lasa generatiilor viitoare o planeta in care sa fie mai greu sa existe o calitate a vietii asa cum o avem astazi”, a declarat Mario Molina.

Cercetatorul a considerat ca problema este globala, avand in vedere ca societatile emit gaze care schimba compozitia chimica a atmosferei si care duc la modificarea climei, astfel incat el a lansat un apel pentru o schimbare inca de acum a directiei.

Protocolul de la Montreal, care a intrat in vigoare din 1989 si care prevede stabilirea de obiective privind reducerea productiei de substante ce afecteaza stratul de ozon, „demonstreaza ca omenirea se poate pune de acord pentru a rezolva probleme globale”, a reamintit Molina.

Sursa: ziare.com

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.