Acasă World Avertismentul care provoaca fiori! Omenirea mai are la dispozitie doar 3 ani...

Avertismentul care provoaca fiori! Omenirea mai are la dispozitie doar 3 ani pentru a conserva climatul actual!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Omenirea trebuie neaparat sa actioneze in urmatorii trei ani pentru a demara o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, altfel risca sa nu poata sa mentina incalzirea Terrei sub limita de 2°C fixata prin Acordul privind clima de la Paris, au avertizat mai multi experti in climatologie si cercetatori.

Dupa ce au crescut timp de mai multe decenii, emisiile la nivel global de CO2, asociate in principal cu arderea combustibililor fosili (petrol, gaze naturale, carbune), s-au stabilizat in ultimii doi ani la aproximativ 41 de miliarde de tone pe an.

Insa, chiar si in acest ritm, omenirea isi va consuma in 20 de ani (sau chiar mai putin) tot „bugetul de carbon” – cantitatea de CO2 pe care poate sa o emita inainte de a atinge limita de 2°C.

„Mai avem multe de facut inainte de a reusi sa decarbonificam economia mondiala”, a subliniat in revista Nature un grup de sase experti. „Or, in ceea ce priveste clima, totul este o chestiune care tine de timp”.

In articolul lor din revista Nature, trei climatologi, doi experti in dezvoltare durabila si Christiana Figueres – fost secretar pentru clima in cadrul ONU – i-au indemnat pe liderii tarilor din G20 sa insiste asupra termenului limita reprezentat de anul 2020, in cadrul summitului lor ce va avea loc la Hamburg in luna iulie.

Dupa parerea acestor experti, anumite etape vor trebui sa fie parcurse pâna in 2020.

Energiile regenerabile vor trebui sa asigure cel putin 30% din electricitatea mondiala. Nicio termocentrala pe carbune nu va trebui sa fie aprobata incepând din 2020.

in ceea ce priveste transporturile, vehiculele electrice vor trebui sa reprezinte 15% din parcul auto (in prezent 1% din vânzarile de vehicule noi).

Guvernele vor trebui, de asemenea, sa impuna camioanelor un consum de carburant redus cu 20%, iar avioanelor o reducere cu 20% a CO2-ului consumat la fiecare kilometru (emisii aflate in prezent in plin avânt).

Gazele cu efect de sera generate de despaduriri si de agricultura (care reprezinta la ora actuala 12% din total) vor trebui sa ajunga la 0% in urmatorul deceniu, au adaugat expertii, care solicita si o reducere a emisiilor provenind din industria grea, constructii si infrastructuri.

Totodata, bancile si guvernele vor trebui sa creasca volumul de obligatiuni verzi (71 miliarde de euro in prezent) pentru a finanta masurile ce vizeaza reducerea gazelor cu efect de sera.

Comunitatea internationala a adoptat la sfârsitul anului 2015, la Paris, un acord prin care s-a angajat sa limiteze incalzirea climei de pe Terra la cel mult 2°C in raport cu temperaturile inregistrate inainte de Revolutia industriala. Daca acest obiectiv nu va fi respectat, oamenii de stiinta anunta o serie de fenomene tot mai violente pe planeta noastra – valuri de canicula, cresterea nivelului marilor si furtuni puternice.

Sursa: Agerpres

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos