Acasă Stirile zilei Stiinta AVERTISMENT INTERNATIONAL: Virusul mortal EBOLA s-ar putea propaga ca un foc de...

AVERTISMENT INTERNATIONAL: Virusul mortal EBOLA s-ar putea propaga ca un foc de padure!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Virusul mortal Ebola s-ar putea propaga ca un foc de padure, au avertizat americanii, cerand adoptarea unor masuri de protectie drastice persoanelor care calatoresc in Africa de Vest.

In aceasta regiune din Africa de Vest se inregistreaza cea mai dura epidemie de febra hemoragica din istorie.

„Probabilitatea ca aceasta epidemie sa se propage in afara Africii de Vest este foarte mica”, a apreciat Stephan Monroe de la Centrele de Control si Preventie a Bolilor (CDC).

Dar situatia „evolueaza rapid”, iar CDC este necesar sa fie pregatite sa faca fata posibilitatii ca un calator bolnav sa propage boala in Statele Unite.

„Ingrijorarea noastra este ca epidemia sa fie «insamantata» altundeva. Ca un foc de padure, ea se poate raspandi plecand de la un singur arbore, prin scantei”, a adaugat Monroe.

„Este clar ce s-a intamplat in Liberia”, a apreciat el, notand ca aceasta tara nu a constatat cazuri de Ebola timp de 21 de zile – perioada maxima de incubatie -, dar ca au aparut cazuri noi.

„Au fost cazuri «reinsamantate» de persoane care au traversat frontiera. Deci, pana cand vom putea identifica si intrerupe fiecare sursa de transmitere, nu vom fi in masura sa controlam epidemia”, a insistat el.

„Raspunsul fata de aceasta epidemie va fi mai degraba un maraton decat un sprint”, a conchis Stephan Monroe.

Liberia a anuntat luni inchiderea unei parti a frontierelor, intr-o incercare de a eradica propagarea acestei epidemii de febra provocata de virusul Ebola care s-a soldat cu peste 670 de morti in trei tari si care continua sa se extinda, dupa ce Nigeria a confirmat primul caz saptamana trecuta.

Aceasta epidemie, care dureaza de la inceputul anului, a izbucnit in Guineea, dupa care s-a extins in Liberia si apoi in Sierra Leone, trei tari care, pe 23 iulie, inregistrau in total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilant prezentat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Doi americani, dintre care unul este medic, angajati in lupta impotriva epidemiei in Liberia, au fost contaminati. Ei au fost plasati in carantina.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sangele, lichidele biologice sau tesuturile persoanei infectate. Febra hemoragica pe care o provoaca se manifesta prin hemoragie, voma si diaree. Rata mortalitatii bolii este cuprinsa intre 25 si 90% in cazul oamenilor si nu exista un vaccin omologat impotriva ei.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos