Acasă Stirile zilei Stiinta AVERTISMENT INCREDIBIL: Nu spalati CARNEA DE PUI inainte de a o GATI!...

AVERTISMENT INCREDIBIL: Nu spalati CARNEA DE PUI inainte de a o GATI! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un avertisment incredibil vine de la britanici care sfatuiesc gospodinele sa nu spele carnea de pui inainte de a o gati, existand riscul de imbolnavire cu o bacterie extrem de periculoasa.

Intr-o prezentare video intitulata “adevarul despreCampylobacter”, FSA declara razboi acestei bacterii responsabile de infectii intestinale in general benigne, dar care pot fi si fatale la copii, persoanele in varsta si persoanele imunodepresive, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

O practica des intalnita

Circa 280.000 de britanici sunt afectati anual de aceasta bacterie, care era cauza cel mai des intalnita a gastro-enteritei. Si, in patru cazuri din cinci, carnea de pasare este la originea raului.

In acest context, FSA se alarmeaza, pentru ca, potrivit unor noi date, 44% dintre britanici spala in mod sistematic carnea de pui inainte de a o gati. Astfel, 36% dintre persoane o fac pentru a “curata” pasarea, o treime pentru “a inlatura germenii” si altii pur si simplu “pentru ca asa au fost obisnuiti”. Or, avertizeaza FSA, aceasta este o practica periculoasa, pentru ca, “prin proiectarea picaturilor de apa se poate disemina bacteria pe maini, haine, masa de lucru sau ustensilele din bucatarie”.

Prin urmare, pregatirea termica a carnii este suficienta pentru a ucide microorganismele.

“O problema serioasa”

“Lansam aceasta campanie pentru ca studiul nostru a aratat ca, desi oamenii au tendinta de a urma recomandarile atunci cand prepara carnea de pasare, spalandu-se pe maini si asigurandu-se ca gatesc bine carnea, sunt inca multi cei care spala carnea cruda”, explica directoarea FSA, Catherine Brow. “Este o problema serioasa. Bacteria poate antrena nu doar maladii grave, chiar moartea, ci costa sute de milioane de lire anual in materie de cheltuieli de sanatate”, explica aceasta, citata de  jurnalul.ro.

In Franta, potrivit Ministerului Agriculturii, anual sunt recenzate 18.000 de cazuri. In 2012 a fost lansata o campanie contra “curatarii” carnii de pui. Potrivit unui raport al Autoritatii Europene de Securitate a Alimentelor (EFSA),  din 2012, numarul cazurilor umane de salmonelloza sunt in scadere, dar numarul de campylobacterioze este in crestere constanta.

“Aceste cifre s-ar putea chiar ca in realitate sa fie mai mari, pentru ca nu intotdeauna imbolnavirile sunt semnalate”, subliniaza raportul, citat de L’Express.

Recomandari

Alte recomandari privind prepararea carnii de pui ar fi:

– cand pastrati carnea de pui la frigider, asigurati-va ca este bine impachetata si nu curg lichide din ea, care ar putea contamina alte alimente.
– nu spalati carnea cruda, dar spalati-va bine pe maini si curatati instrumentele pe care le-ati folosit atunci cand ati pregatit carnea.
– gatiti carnea uniform, pentru a nu exista parti care nu au fost tratate termic suficient.

Vezi VIDEO AICI!

Cine este Campylobacter

Genul Campylobacter cuprinde bacili Gram negativi, mici, nesporulati, cu forma curbata sau de S, ce cresc in atmosfera de 5-10% oxigen, fiind considerati microaerofili. Campylobacter jejuni este recunoscut ca fiind una dintre principalele cauze ale bolilor diareice bacteriene in multe tari dezvoltate, iar Campylobacter fetus determina avorturi spontane la bovine si ovine, dar este si un un agent patogen  la om. Aceste bacterii sunt larg raspandite in natura, fiind prezente in intestinul a numeroase specii de mamifere (porci, vaci, capre, oi, caini, pisici, rozatoare) si pasari (pui, curcani), precum si in apa contaminata cu materii fecale.

Mecanism de transmitere la om

Mecanismul de transmitere al infectiei la oameni nu este pe deplin elucidat. Infectia poate fi determinata de apa sau alimentele contaminate; ca si in cazul altor germeni enterici au fost raportate cazuri de transmitere pe cale fecal-orala a infectiei.

Dupa unii autori, Campylobacter se transforma, in conditii nefavorabile, in forme ”dormante”, prin care supravietuiesc timp indelungat in mediul inconjurator si revin la forma cultivabila, virulenta, cand ajung intr-o gazda favorabila.

Vezi VIDEO AICI!

Infectia apare in general vara si este rezultatul ingestiei alimentelor nepreparate corespunzator.

Infectiile cu Campylobacter jejuni se pot asocia cu colecistita, pancreatita, hepatita, peritonita, ulcere hemoragice la nivelul ileonului terminal sau cu complicatii extraintestinale cum sunt: miocardita, pericardita, sindromul hemolitic-uremic, glomerulonefritele, eritemul nodos, vasculita, celulita. Complicatiile tardive care pot aparea sunt: artrita reactiva si sindromul Guillan-Barré (polinevrita acuta idiopatica).