Acasă Stirile zilei Stiinta Au ramas stana de piatra cand au vazut cum un grup de...

Au ramas stana de piatra cand au vazut cum un grup de stele se rupe de galaxia sa si vine in viteza spre noi

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Specialistii de la Centrul de Astrofizica Harvard-Smithsonian au descoperit un cluster hipervitezic, denumit HVGC-1, care s-a detasat de galaxia si prinde viteza cu directia Pamant.

Clusterul de stele, care se deplaseaza prin spatiu cu o viteza de peste 3.200.000 de kilometri pe ora a gost descoperit din intamplare.

Cercetatorii nu cunosc motivul pentru care acest cluster a fost catapultat din galaxia M87, scrie descopera.ro.

Una dintre teoriile cercetatorilor este ca M87, una dintre cele mai mari galaxii din universul apropiat, ce cantareste cat 6 trilioane de Sori, contine doua gauri negre masive in centrul sau. Este posibil ca acest cluster stelar sa se fi apropiat prea mult de gaurile negre, care au actionat ca o „prastie” pentru a arunca clusterul in spatiu cu o viteza uluitoare.

Oamenii de stiinta cred ca acest cluster urmeaza sa „hoinareasca” in spatiul gol dintre galaxii pana la moartea universului. Nelson Caldwell, coordonatorul studiului publicat in The Astrophysical Journal Letters, afirma ca este pentru prima data cand oamenii de stiinta descopera un cluster stelar „hoinar”, pana acum fiind descoperite doar stele „hoinare”.

Cercetatorii spun ca HVGC-1 a fost descoperit din intamplare. Ei studiau spatiul din jurul M87 pentru a separa clusterele stelare de stelele individuale si de galaxii. Oamenii de stiinta au folosit apoi telescopul MMT din Arizona pentru a analiza in detaliu sute de clustere, un computer calculand viteza fiecarui cluster.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos