Sfintii Mucenici Mina, Ermoghen si Eugraf au trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Sfintii Mina si Ermoghen s-au nascut amandoi la Atena. Acestia au locuit insa in Bizant fiind in slujba imparatului Maximian.  Mina, vestit pentru marea sa invatatura si darul elocintei a fost trimis de catre  imparat la Alexandria pentru a restabili linistea orasului.

Sfantul Mina a mers si a restabilit cu adevarat ordinea, dar pe crestini i-a lasat in pace, declarandu-se crestin. Afland despre ceea ce s-a intamplat, imparatul l-a trimis pe prefectul Ermoghen pentru a-l convinge pe Mina sa renunte la credinta crestina, si pentru a-i persecuta pe crestini.

Ermoghen a implinit ordinul imparatului: el l-a adus pe Sfantul Mina inaintea judecatorului, i-a taiat picioarele si limba, i-a scos ochii, apoi l-a aruncat in inchisoare. Dar acolo S-a pogorat la Sfantul Mina tamaduindu-l, Domnul Iisus Hristos. Vazandu-l pe Sfantul Mina vindecat cu desavarsire, Ermoghen s-a convertit si el la crestinism,  fiind  botezat de Sfantul Mina. Ermoghen a propovaduit Cuvantul lui Dumnezeu si a fost numit Episcop al Alexandriei. Imparatul i-a supus pe amandoi la chinuri, pe care sfintii le-au indurat. Privind la vitejia celor doi marturisitori si la minunile pe care le lucra Dumnezeu prin ei, secretarul si prietenul Sfantului Mina, pe nume Eugraf, a stat inaintea tribunalului si i-a strigat imparatului:  „Si eu sunt crestin!”.  Auzind aceasta insusi Imparatul l-a decapitat atunci pe Sfantul Eugraf dupa care a ordonat calailor sa-i decapiteze pe Sfintii Mina si Ermoghen. Sfintele lor moaste au fost duse in Constantinopol, unde au facut multe minuni.

Troparul Sfintilor Mucenici Mina, Ermoghen si Evgraf

Glasul 8

Cu infranarea omorand pornirile si indemnurile cele arzatoare ale patimilor, ucenicii lui Hristos au luat harul de a alunga urmarile bolilor celor neputinciosi si a face minuni, atat in viata, cat si dupa moarte. Minune uimitoare cu adevarat! Ca oase goale izvorasc tamaduiri. Slava Tie, Singurului Dumnezeu si Ziditorului.

Condacul Sfintilor Mucenici Mina, Ermoghen si Evgraf

Glasul 3

Fecioara astazi…

Ca niste stele stralucitoare ati imputinat in chip desavarsit noaptea credintei in idoli si ati luminat inimile credinciosilor cu lumina cunostintei de Dumnezeu si i-ati aratat vase cinstite ale Duhului. Pentru aceasta laudam sfanta pomenirea voastra, mucenicilor preamariti.

Tot astazi, facem pomenirea:

–  Sfantului Ghemel;

– Cuviosului Parintelui nostru Toma Defurchinu;

– Sfantului Mucenic Teotecn;

– Sfantului Mucenic Marian;

– Sfantului Eugeniu;

Sursa: crestinortodox.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.