Acasă Stirile zilei Social Au innebunit doctorii: Lucrari fara facturi de 4,5 milioane de euro la...

Au innebunit doctorii: Lucrari fara facturi de 4,5 milioane de euro la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Perchezitii in Bucuresti si Ilfov, intr-un caz privind achizitii publice pentru reparatii si constructii la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia, prin care a fost produs un prejudiciu de 5,2 milioane de lei.

Perchezitiile facute de politistii Directiei de Investigare a Fraudelor la sapte adrese din Bucuresti si Ilfov vizeaza destructurarea unui grup infractional constituit din sapte persoane suspectate de infractiuni in domeniul achizitiilor publice.

„Membrii gruparii sunt suspectati ca au realizat beneficii financiare din obtinerea unor contracte de achizitie publica de la o unitate spitaliceasca din Bucuresti, pentru executarea unor lucrari de reparatii si constructii”, se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Romane.

Surse din Politie au precizat ca este vorba despre Spitalul Obregia din Capitala, la unitatea sanitara fiind facute perchezitii. Totodata, sursele citate au aratat ca una dintre persoanele vizate ar fi George Marcu, fost director al Spitalului Obregia, in prezent director general la Agentiei Nationale pentru Locuinte.

Lucrarile de reparatii si constructii la Spitalul Obregia ar fi fost supraevaluate, iar apoi ar fi fost inregistrate cheltuieli fictive si de cesionare a societatilor prestatoare catre terti, pentru a impiedica astfel verificarile fiscale.

Membrii gruparii ar fi produs astfel Spitalului Obregia un prejudiciu estimat la 3.800.000 de lei si bugetului de stat de 1.400.000 de lei.

La finalul perchezitiilor vor fi audiate la sediul Politiei Romane 15 persoane, urmand ca in cazul acestora sa fie dispuse masuri legale.

In aceasta cauza se fac cercetari pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si evaziune fiscala prin evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive.

Facturi neinregistrate de 4,5 milioane de euro, gasite dupa schimbarea lui Marcu

Managerul Spitalului Obregia, Monica Boer, a declarat ca a gasit la preluarea institutiei, in decembrie 2009, facturi neinregistrate de 4,5 milioane de euro din perioada in care la conducerea unitatii a fost George Marcu si l-a actionat in instanta pentru grave nereguli financiare.

Monica Boer a preluat conducerea Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia” in 21 decembrie 2009, iar unitatea sanitara a trecut in subordinea Primariei Capitalei in iulie 2010.

Managerul Spitalului „Alexandru Obregia” a declarat luni, ca dupa ce a preluat conducerea unitatii, au fost gasite facturi neinregistrate in valoare de 4,5 milioane de euro din perioada in care manager a fost George Marcu.

Ulterior au fost inregistrate mai multe facturi, iar dupa ce au fost facute evaluari, s-a constatat un prejudiciul de aproximativ 700.000 de euro, a adaugat Monica Boer.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara in 30 iunie 2010, inainte de preluarea Spitalului „Alexandru Obregia”, ca unitatea are de platit datorii istorice, urmand ca instanta sa decida cine va plati aceste sume restante.

„Sunt datorii istorice care dateaza de trei-patru ani de zile si pentru care exista si un proces penal. Preluarea spitalului este un act administrativ, vom pastra aceasta datorie, pentru care justitia va hotari cine este de vina”, spunea atunci Sorin Oprescu.

Totodata, la semnarea procesului verbal pentru preluarea Spitalului „Alexandru Obregia”, directorul general al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti din acea perioada, Marius Savu, declara ca Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, are datorii de cinci milioane de euro, pe care Ministerul Sanatatii s-a angajat sa le plateasca, la fel ca si in cazul celorlalte unitati sanitare transferate catre autoritatile locale, la rectificarea bugetara din august 2010.

In iunie 2009, prin ordin al ministrului Sanatatii, George Marcu a fost trecut din functia de manager in cea de director financiar-contabil, intrucat nu indeplinea conditiile impuse de MS pentru functia de manager. Din iulie pana in 21 decembrie 2009, functia de manager a fost ocupata interimar de catre directorul medical al Spitalului „Alexandru Obregia” din acea perioada.

Sursa: mediafax.ro