Acasă Sanatate Atentionare impotriva viperelor intr-un judet important din Romania

Atentionare impotriva viperelor intr-un judet important din Romania

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Turistii care prefera drumetiile montane in aceasta perioada a anului sunt avertizati de catre Directia de Sanatate Publica din Judetul Hunedoara, sa aiba mare grija la vipere, care sunt mai periculoase ca de obicei.

 

„Excursionistii trebuie sa cunoasca pericolul pe care il reprezinta viperele in aceasta perioada, modalitatile de prevenire a atacului acestora si care sunt primele masuri de ajutor care trebuie luate in caz de muscatura. Din luna iunie si pana in august ele isi perpetueaza specia si sunt extrem de periculoase”, se arata intr-un comunicat al DSP Hunedoara remis luni AGERPRES.

 

Turistilor li se recomanda sa poarte bocanci de munte, chiar daca afara temperatura este ridicata, si sa fie atenti pe unde calca. De asemenea, excursionistii sunt avertizati sa nu ridice pietre mari pentru ca sub ele s-ar putea gasi serpi, iar daca se afla intr-o zona cu vegetatie inalta, sa loveasca usor plantele cu un bat si vipera va parasi locul respectiv.

 

In cazul in care un turist este muscat accidental de o vipera, victima va trebui sa primeasca un tratament cu ser antiviperin. Oamenii sunt sfatuiti sa ceara ajutor la numarul de urgenta 112, iar persoana in cauza sa fie transportata la spital. In judetul Hunedoara serul antiviperin se afla in stoc la spitalele din Deva, Hunedoara, Petrosani, Hateg, Orastie si Vulcan.

 

Reprezentantii DSP Hunedoara afirma ca riscurile ca o persoana sa moara de pe urma unei muscaturi de vipera sunt rare, deoarece mai mult de jumatate dintre muscaturi sunt „uscate”, fara inoculare de venin.

 

Viperele pot fi intalnite in Masivul Retezat, pe Defileul Jiului si in zona Cetatii Deva. Viperele se deosebesc de ceilalti serpi prin corpul scurt si gros, cu o coada care se termina brusc. Reptilele prezinta pe spate un desen in zigzag, iar pe cap un semn in forma literei V intors.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos