Atentie! Vrei sa pleci cu masina care nu e proprietate personala in strainatate!? Vezi de ce acte ai nevoie

Raw Life and Style

Conditiile in care un cetatean poate parasi Romania cu un autoturism care apartine legal unei alte persoane sunt neclare si genereaza nenumarate confuzii in practica chiar si printre specialisti. Unii spun ca este nevoie de o procura speciala de la notar, care nu mai poate fi eliberata de cand a intrat in vigoare Noul Cod civil, altii sustin ca este necesar un contract de comodat pentru utilizarea autoturismului respectiv in afara tarii. Punctul de vedere oficial al Politiei de frontiera nu este de acord cu niciuna dintre variante.
Click pe aceeasi tema:  Testul care iti arata instant starea organismului tau! Ai curaj sa-l faci?

Astfel, Directia de Supraveghere si Controlul Trecerii Frontierei a explica, intr-un punct de vedere formulat ca urmare a unei solicitari, ca Politia de Frontiera Romana nu solicita conducatorului auto documente din care sa reiasa raporturile juridice dintre acesta si proprietarul mijlocului de transport, noteaza avocatnet.

Practic, politistii de frontiera nu vor solicita conducatorul auto nici procura, nici contract de comodat. Singurele acte pe care ei le verifica sunt:

permisul de conducere al soferului aflat la volan,
asigurarea de raspundere civila auto si
certificatul de inmatriculare a masinii (la acest document fiind vizata rubrica referitoare la valabilitatea inspectiei tehnice perioadice a autoturismului).

Click pe aceeasi tema:  Asta e cea mai tare MASINA inmatriculata in ROMANIA! FOTO

“La iesirea din tara sunt aplicabile conditiile privind admiterea vehiculelor in circulatie pe drumurile publice, statuate de O.UG. 195/2002 si Conventia asupra circulatiei rutiere, care stabilesc ca autoturismele aflate in circulatia intemarionala trebuie sa fie inmatriculate, asigurate pentru raspunderea civila corespunzatoare din punct de vedere tehnic, iar conducatorul auto trebuie sa detina un permis de conducere valabil, corespunzator categoriei respective de vehicul“, precizeaza Directia de Supraveghere si Controlul Trecerii Frontierei in punctul de vedere formulat.

spre