Acasă Sanatate Atentie! Un medicament consumat des de romani poate provoca dementa!

Atentie! Un medicament consumat des de romani poate provoca dementa!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Medicamentele pentru indigestie si arsuri la stomac ar putea creste riscul de dementa cu pana la 44%, arata un studiu realizat de medicii germani. Cercetatorii au descoperit ca oamenii de 75 de ani care au luat medicamente din grupul denumit inhibitori ai pompei de protoni, precum Omeprazolul sau pantoprazolul, sunt mult mai expusi in fata acestei boli. Problema este ca milioane de oameni din intreaga lume utilizeaza aceste medicamente pentru a scapa de refluxul gastro-esofagian.

Studiul realizat in Germania a avut un esantion format din 74000 de subiecti de peste 75 de ani, din 2004 pana in 2011, informeaza telegraph.co.uk. Din acestia, s-au identificat 29510 de persoane care au dezvoltat dementa si 2950 de persoane care luau in mod constant pastile din grupul „inhibitori ai pompei de protoni”.

Astfel, din cei 2950 de oameni, foarte multi au dezvoltat aceasta afectiune, medicii ajungand la concluzia ca riscul este cu 44% mai mare decat in cazul persoanelor care nu au luat acest medicament. Alte studii au fost realizate de savantii din Statele Unite de la Universitatea Standford si de cei din Marea Britanie. Desi au ajuns la concluzii similare, specialistii au fost rezervati in declaratii, sustinand ca sunt necesare si alte investigatii.

Senzatii dureroase asemanatoare unor arsuri resimtite in partea superioara a abdomenului care uneori iradiaza in spatele sternului si, de obicei, apar dupa mese, dupa un efort fizic intens sau dupa o dieta consistenta in carne, lipide si dulciuri, ori in timpul noptii, cand esti culcat.

Arsurile iti creeaza o stare de disconfort profund, iti strica buna dispozitie si uneori le poti confunda cu durerea de inima. Atunci cand sunt extrem de intense amintesc de infarctul miocradic, scrie bzi.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos