Acasă Sanatate Atentie! Sucuri colorate cu extract de gandaci pentru masa de Revelion

Atentie! Sucuri colorate cu extract de gandaci pentru masa de Revelion

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a achizitionat, in vederea realizarii acestui studiu, 28 de sortimente de bauturi racoritoare fara zahar. 93% dintre produsele analizate sunt carbogazoase, fapt ce arata obiceiul de consum al romanilor, orientat spre bauturi nealcoolice acidulate.

Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, un consumator roman consuma, in medie pe an, 150 litri de bauturi racoritoare.

Ingredientele regasite in compozitia bauturilor racoritoare fara zahar/dietetice analizate sunt urmatoarele: apa, apa carbogazoasa, dioxid de carbon, suc de struguri (0,1%), suc de mere (0,1%), suc natural de fructe (capsuni, zmeura, coacaze negre, afine, visine in proportii variabile), maltodextrina, concentrat de morcovi cu rol de colorare, extracte cu rol de colorare din hibiscus si morcov, arome naturale de lamaie si lime, aroma naturala de portocale si alte arome, cafeina, arome, suc de portocale, antioxidanti (acid ascorbic), acidifianti (acid citric, acid fosforic, citrati de sodiu), indulcitori (aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharine), coloranti (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, brunt HT, azorubina, rosu ponceau, cosenila—colorant natural rosu obtinut dintr-o specie de gandac din America de Sud, caroteni, beta—apo-8-carotenal, antocianine), conservanti (benzoat de sodiu, sorbat de potasiu), corectori de aciditate (citrati de sodiu), stabilizatori (guma arabica, guma de ester, guma de guar, esterii colofoniului cu glicerolul, esteri glicerici ai rasinilor din lemn).

Studiul privind calitatea bauturilor racoritoare light (fara zahar) face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ‘Hrana sanatoasa — o investitie pe termen lung in sanatatea noastra’. Prin aceasta campanie, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar si grasimi si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor. Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti a APC Romania, coordonata de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Toate produsele analizate contin indulcitori sintetici (aspartam, zaharine, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu). Indulcitorii sintetici au o putere de indulcire care poate fi de pana la de 200 de ori mai mare decat zaharul. Acestia pot declansa o serie de afectiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroza multipla, diabet si depresie.

‘ Bauturile racoritoare fara zahar sunt realizate dintr-un amestec de apa, arome, cantitati infime de suc din fructe si aditivi alimentari. Aceste produse sunt lipsite de nutrienti, genereaza impresii olfactive artificiale si nu au valoare biologica. Din pacate, aceste produse, din cauza accesibilitatii date de pret (in medie 47 de bani per litru), sunt consumate in cantitati mari de catre familiile cu venituri situate sub salariul mediu pe economie. Avand in vedere numarul mare de substante chimice din astfel de produse, solicitam mentionarea pe eticheta a unui mesaj de atentionare de tipul ‘A nu se consuma de catre copii!’, spune Conf.univ.dr. Costel Stanciu, presedintele APC Romania.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos