Acasă Utile Atentie, parinti! Desertul preferat al copiilor, plin de zahar si E-uri! Vezi...

Atentie, parinti! Desertul preferat al copiilor, plin de zahar si E-uri! Vezi care sunt iaurturile cu fructe fara aditivi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

O echipa de experti ai Asociatiei Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu despre ingredientele, aditivii alimentari si zaharul din iaurturile cu fructe de pe piata. Acestia au achizitionat 61 de tipuri de iaurt cu adaosuri din marile structuri comercial (hipermaketuri si supermarketuri), cu gramajul cuprins intre 100 de grame si 320 de grame.

Concluziile sunt de-a dreptul ingrijoratoare. Practic, niciunul din produsele analizate nu respecta reteta traditionala a iaurtului cu adaosuri, adica iaurt, bucati de fructe, miere de albine, alte ingrediente naturale.

Cantitatea de zaharuri per unitatea de vanzare variaza intre 7 grame si 55,2 grade, adica intre o lingurita si jumatate de zahar si 11 lingurite de zahar. La 61 la suta din iaurturile analizate s-au folosit arome sintetice si la 29 la suta din iaurturile analizat s-a folosit amidon. De asemenea, numai 28 la suta din iaurturile analizate s-a folosit un preparat de fructe, care este de fapt un amestec de sucuri de fructe si legume, adica morcov negru si sfecla rosie. De fapt, 24 la suta din iaurturi contineau concentrat de morcov negru, iar 17 la suta aveau sfecla rosie.

in cele 61 de iaurturi cu adaosuri s-au identificat 18 aditivi alimentari: arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono si difliceridelor cu acizi grasi, complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinelor, azot, guma lacust, guma guar, guma arabica, guma de caruba, guma acacia si antocianine.

5 si 4 E-uri
Cele mai multe E-uri (cinci) sunt continute de iaurturile Muller Froop cu preparat de kiwi, Muller Mix cu frisca si preparat de mure si zmeura, Zuzu cu piersici si caise si Napolact cu dulceata de nuci verzi. Patru e-uri contin trei iaurturi cu fructe din gama Muller Froop (cu zmeura, cu cirese si cu piersici si maracuia), si doua din gama Zuzu (cu visine si capsune).

3 E-uri
13 iaurturi contin 3 E-uri: Muller Froop cu preparat de capsune, Activia de baut cu capsune si kiwi, Nutriday Delicios cu pulpa de caise, Danonino branzica de vaci si piure de caise si capsune, Danonino iaurt cu piure de capsune, Milli de baut cu bucati mari de visine, Napolact cu dulceata de cirese amare, Covalact cu bucati de visine si cu bucati de capsune, Yoplait Fruit Extreme cu bucati de fructe de padure, bucati de ananas si bucati de capsune si Yoplait Mango Pofticios cu bucati de mango.

2 E-uri
Cele mai multe produse contin doua E-uri. in aceasta categorie se incadreaza iaurturile Yoplait, din gama Voyage Brazilia (cu ananas, papaya si guarana) Voyage Thailanda (cu kiwi si curmale), Voyage Africa (cu smochine si fructul dragonului), Capsuna Delicioasa, Mar Verde Gustacios si Visina Racoricioasa. Tot aici intra trei dintre iaurturile pentru copii Danonino (Branzica de vaci cu piure de fructe – afine si banane, capsune si vanilie, fructe de padure, pere si piersici), iaurtul Disney cu capsune, Andechser cu afine, Milli de baut cu capsune, Nutriday Delicios cu pulpa de capsune, doua iaurturi Activia de baut (cu mango si papaya si cu piersici si cereale) si Casa Buna cu gust de caise.

1 E
14 iaurturi contin un singur E. Acestea sunt: Muller Pezzi di Frutta cu mere si kiwi, Muller Crema di Frutta cu fructe de padure si capsune, Casa Buna cu gust de capsune, gust de zmeura su gust de visine, Activia de baut cu fructe de padure si cereale si cu rodie si zmeura, Nutriday Delicios cu pulpa de fructe de padure si cu pulpa de visine, Danonino branzica de vaci cu piure de banane si zmeura, Cremosso cu piersici si cu capsune si Milli de baut cu cereale, fructe si alune.

0 E-uri
Exista si un numar de 9 iaurturi care nu contin niciun E: Muller Pezzi di Frutta cu cirese si cu capsune, Muller Crema di Frutta partial degresat cu banane si cu piersici, Zuzu de baut cu zmeura, Cremosso cu visine si cu mure si zmeura, Jogobella cu visine si cu capsune.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos