Acasă Stirile zilei Astronomii au detectat cea mai stralucitoare noua stea din secolul XXI! VIDEO

Astronomii au detectat cea mai stralucitoare noua stea din secolul XXI! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Astronomii au detectat cea mai stralucitoare noua stea din secolul XXI, care in zilele de 17 si 18 august a atins nivelul la care a putut fi vazuta cu ochiul liber, potrivit agerpres.ro.

Biroul central de informatii astronomice confirma aceasta descoperire, care a fost de asemenea relatata si de site-ul apod.com, specializat in informatii din domeniul astronomiei.

In noaptea de 14 spre 15 august, astronomul amator japonez Koichi Itagaki a descoperit o noua stea in constelatia Delfinului, ce nu se regaseste pe hartile amatorilor. Luminozitatea stelei a fost de magnitudine 6,8, iar apoi a ajuns la magnitudine 4,3, ceea ce a facut posibil sa fie vazuta cu ochiul liber din locuri favorabile pentru observatii astronomice.

In mediul rural, departe de orasele iluminate, o persoana cu vedere normala poate vedea stele de magnitudinea 5,5 (cu cat magnitudinea este mai mica, cu atat mai luminoasa se vede steaua, la scara logaritmica).

Distanta pana la noua stea nu a fost inca stabilita. Compararea coordonatelor luminozitatii cu cataloage detaliate de stele a facut posibila stabilirea faptului ca explozia s-a produs acolo unde se afla steaua PNV J20233073+2046041. Acest corp ceresc face parte din categoria supergigantilor albastri, astfel ca astrofizicienii cred ca explozia a avut loc dupa un mecanism tipic pentru noile stele.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos