Astronomii americani au descoperit o noua exoplaneta situata in afara sistemului nostru solar, asemanatoare lui Saturn ca masa si dimensiune.

Potrivit sursei citate, in cadrul adunarii anuale a American Astronomical Society din 4 iunie, oamenii de stiinta au anuntat ca au descoperit o noua planeta si nu una dintre cele mai mici. Exoplaneta KELT-6b ar fi situata in constelatia cunoscuta sub numele de „Parul Berenicei”, la o distanta de circa 700 de ani lumina de Terra.

1exoplaneta

Conform observatorilor, astrul s-ar deplasa pe orbita unei stele in 7,8 zile, astfel ca „un an” pe aceasta planeta ar dura circa o saptamana terestra, iar trecerea sa prin fata stelei sale (vazuta de pe Pamant) ar dura doar cinci ore. Este vorba despre o planeta cu gaz cald si apropiata ca masa si dimensiune de planeta Saturn, dar fara inele.

KELT-6b ar fi, de asemenea, asemanatoare unei alte planete extrasolare indelung studiate, cunoscuta sub numele HD 209458b. Diferenta intre ele ar consta in compozitia mediului lor, care in cazul lui KELT-6b este foarte sarac in metale.

„KELT-6b este o verisoara saraca in metal a lui HD 209458b (…) Aceasta noua planeta face parte din cele mai putin dotate in metale pe care le cunoastem si, pentru ca este atat de stralucitoare, ea ar trebui sa serveasca drept punct de referinta in studiile comparative asupra felului si conditiilor in care se formeaza planetele”, a declarat profesorul in astronomie Keivan Stassun, care a participat la descoperirea acestei planete, citat de Science Daily.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.