Acasă Timp liber Auto Asiguratorii auto lucreaza la lista neagra a soferilor din Romania. Verifica daca...

Asiguratorii auto lucreaza la lista neagra a soferilor din Romania. Verifica daca esti pe ea!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cei mai mari asiguratori auto din Romania au pus bazele unui proiect care presupune constituirea unei baze de date comune cu daunele inregistrate de şoferi. Programul, care va deveni operational pana la finele acestui an, ii ajuta pe asiguratori să analizeze cu mai multă precizie profilul de risc al clientilor.

 

“Impreuna cu mai multi colegi din cinci firme de asigurare locale lucram la o baza de date care va cuprinde istoricul de dauna al soferilor asigurati CASCO. Daca totul decurge normal, pana la sfarsitul lui 2014, aceasta baza de date va deveni operationala”, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Madalin Rosu, responsabil sectiunea asigurari auto din cadrul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

 

Potrivit acestuia, masura este una extrem de utila pentru asiguratori in conditiile in care, in acest moment, modalitatile de verificare sunt extrem de rudimentare (intrebari trimise prin mail intre asiguratori si doar atunci cand exista suspiciuni de frauda) fapt care genereaza pierderi asiguratorilor. Mai mult, spune Rosu, exista deja situatii in care acelasi sofer a reusit sa incaseze, prin frauda, banii de asigurare de la mai multe firme.

 

Specialistul UNSAR, care este si director de daune la compania Generali, spune ca, potrivit estimarilor, nivelul fraudei se ridica undeva la 10-15% din totalul daunelor platite pe CASCO si a crescut in ultimii ani. Dupa ce va fi finalizat proiectul, el va fi prezentat in cadrul consiliului UNSAR, unde membrii vor decide daca il avizeaza sau nu. Din UNSAR fac parte majoritatea firmelor de asigurare din Romania care aduna in jur de 90% din totalul primelor brute subscrise.

 

La finele anului trecut, in Romania erau valabile in jur de 900.000 de contracte de asigurare CASCO cu prime brute subscrise de circa 1,5 miliarde de lei. Ultimele date privind clasamentul pe companii arata ca piata este dominata de societatile Allianz-Tiriac, Groupama, Generalli, Omniasig, Uniqa si Astra.

 

Daca ai multe accidente sau daca iti repari masina le service-uri dubioase, platesti mai mult pe asigurare

 

Baza de date se va dovedi utila nu doar in cazurile de frauda, ci si ca un instrument de evaluare precisa a riscurilor generate de fiecare sofer. “ Ne dorim ca aceasta baza sa includa atat istoricul asiguratilor cat si alte date cum ar fi, de exemplu, la cate reparatii a fost supusa masina si in ce conditii. In acest fel, vom putea sti de la inceput daca e cazul sa refuzam respectivul client sau sa ii calculam un nivel de prima corespunzator riscurilor”, a mai explicat Rosu. Concret, soferii cu ”bube in cap” vor achita prime cu mult mai mari decat ceilalti daca vor sa aiba o asigurare CASCO, si aceasta in conditiile in care nu vor fi considerati prea riscanti si vor fi refuzati.

 

Un sistem asemanator, gestionat insa de Autoritatea de Supraveghere Financiara functioneaza in cazul politelor RCA.

 

Baza de date CEDAM include istoricul de risc al soferilor, in functie de care fiecare client cu RCA este incadrat intr-o anume categorie de risc. In functie de respectiva categorie, soferul va beneficia de un bonus sau, dupa caz, malus, care se aplica la pretul RCA. De exemplu, un sofer cu mai mult de trei daune in ultimii patru ani, va plati un RCA de doua ori mai scump fata de pretul de baza. Sursa: economica.net