Acasă Cultura Calendar Ortodox ARSENIE BOCA ne-a invatat care sunt CUVINTELE INTERZISE! Ce sa NU spui...

ARSENIE BOCA ne-a invatat care sunt CUVINTELE INTERZISE! Ce sa NU spui niciodata si cu ce se PEDESPESC aceste CUVINTE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Unul dintre cei mai mari duhovnici romani, parintele Arsenie Boca a lasat o multime de invataturi pentru romani care au fost publicate ori in diverse carti, ori lasate altor preoti pentru a fi date mai departe spre invatatura.

In cartea „Invataturi ale parintelui Arsenie Boca”, tiparita cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Gurie, Episcopul Devei si Hunedoara, sunt scrise cateva invataturi care dau raspunsuri la multe dintre intrebarile omului de rand.

„Cuvantul „nebun” este un cuvant interzis. Cine zice fratelui sau „nebunule” se pedepseste cu matca focului. De ce? Fiindca si numai simpla alunecare a acestui cuvant in obrazul unui om este in stare sa-i desfigureze fizionomia mintii.

Cuvintele interzise orienteaza gresit sau dezorienteaza. Deci, trebuie sa fii mai presus de cuvintele oamenilor: sa nu te atinga nici lauda, nici ocara din ele. Cuvintele sunt fiinte vii, capabile sa faca treaba la care au fost trimise. Si fiindca sunt fiinte vii, viata din viata, pe cel care le-a creat ele-l insotesc pana la judecata de apoi, ca niste copii ai lui, cu toate consecintele lor. Marturisirea lor cu pocainta mai poate schimba situatia. Taina pocaintei este o judecata milostiva. Aici, ce opreste aceasta nu mai ajunge la cealalta.„Zece porunci are intelepciunea: de 10 ori sa taci si o data sa vorbesti si atunci putin”.

Parintele Arsenie Boca se refera la faptul ca oamenii nu ar trebui sa jigneasca si daca pot spune lucruri bune, trebuie sa o faca. Atunci cand ii zicem unui om, ca este urat, prost, rau, nebun nu facem decat sa-i facem si mai mult rau si sa-si piarda increderea in sine.

Sursa: observator.tv