O bucata de lemn, despre care arheologii spun ca ar fi putut sa provina din crucea pe care a fost rastignit Iisus, a fost descoperita in biserica Balatlar din Turcia.

In timp ce executau o serie de sapaturi in locul in care se afla stravechea biserica Balatlar, o constructie datand din secolul al VII-lea e.n. din Sinop, un oras turcesc de pe tarmul Marii Negre, arheologii au descoperit un cufar din piatra ce continea mai multe obiecte care ar putea avea o legatura directa cu Iisus Hristos, informeaza huffingtonpost.com.

Profesorul Gülgün Köroğlu, coordonatorul sapaturilor arheologice, a declarat:

„Am descoperit un artefact sfant in cufar. Este o bucata dintr-o cruce si noi credem ca a facut parte din crucea pe care a fost rastignit Iisus. Cufarul din piatra este foarte important pentru noi. Are o anumita istorie si este cel mai important artefact pe care l-am descoperit pana acum”.

Cufarul din piatra a fost transportat la un laborator de analize stiintifice unde va face obiectul unor cercetari viitoare. Forma sa sugereaza faptul ca a fost un fel de obiect de depozitare pentru relicvele unui sfant, potrivit arheologilor turci, care au prezentat reprezentantilor presei si o bucata din piatra in care era gravata o cruce.

Multe biserici sustin ca poseda relicve din asa-zisa „cruce adevarata”, insa autenticitatea acelor obiecte nu este recunoscuta de multi clerici si cercetatori. Teologul protestant John Calvin spunea:

„Daca toate bucatile pe care am putea sa le strangem (de la acele biserici, n.r.) ar fi adunate intr-un singur loc, ar forma o gramada mare cat o corabie”.

Pe de alta parte, arheologul francez din secolul al XIX-lea Charles Rohault de Fleury a spus ca toate relicvele catalogate adunate impreuna ar constitui doar o treime din greutatea unei cruci care avea inaltimea de 3,6 metri.

Insa ce s-a intamplat cu crucea lui Iisus si ce a devenit ea de-a lungul secolelor? Legenda spune ca mama imparatului Constantin, Elena, a gasit crucea la Ierusalim si a impartit bucati din acel lemn sfant liderilor religiosi din Ierusalim, Roma si Constantinopol.

Biserica Balatlar, construita in anul 660 e.n., s-a dovedit o sursa bogata in descoperiri arheologice. Echipa coordonata de profesorul Köroğlu a descoperit in acel sit, pe langa cufarul din piatra, ruinele unei vechi bai romane si peste 1.000 de schelete umane, de la inceperea sapaturilor in 2009.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.