Arestarea lui Adamescu junior, motiv de Brexit pentru britanici!

110

Voice of America atrage atentia ca arestarea lui Alexander Adamescu la Londra inainte cu doar o saptamana de votul din Marea Britanie privind ramanerea sau nu in Uniunea Europeana poate fi decisiva avand in vedere ca una din problemele cheie o reprezinta suveranitatea poporului britanic.

 

Sustinatorii drepturilor omului spun ca procesul guvernului roman contra fiului omului de afaceri Dan Adamescu, Alexander Adamescu, este motivat politic, scrie VoA, iar criticii sustin ca politia britanica nu ar trebui sa execute munca murdara a unor guverne, cum ar fi Romania, evaluata ca fiind una dintre cele mai corupte tari din Europa, potrivit realitatea.net care citeaza Vocea Americii.

Adamescu, in varsta de 38 de ani, se indrepta luni catre Frontline Club din Londra, un binecunoscut loc de adunare pentru jurnalisti, pentru a oferi o declaratie reporterilor care se aflau acolo, atunci cand ofiterii Politiei Metropolitane din Londra l-au oprit si l-au luat in custodie.

Oficialii politiei au declarat pentru jurnalistii VoA ca l-au arestat pe Adamescu in baza unui mandat de arestare european, emis de Guvernul roman, care il acuza pe Alexander Adamescu de luare de mita.

Ce spune sotia lui Adamescu jr.?

Sotia lui Adamescu, Adriana Constantinescu, a citit mai tarziu o declaratie in care a negat acuzatiile aduse sotului ei, a amintit portalul postului de radio american. Citind din declaratie, femeia a intrebat: „Cum se poate intampla acest lucru in Europa?”.

„Esti in Londra. Cred ca stim cu totii ca [suntem] intr-o tara democratica, in care se respecta statul de drept, democratia si ai venit la un eveniment in care libertatea de exprimare este fundamentala, iar sotul tau este arestat. Rezulta, deci, ca a fost luat, ca el sa nu poata participa si sa fie vazut de oameni ca el nu este un criminal”, a spus  Adriana Constantinescu, citata de VoA.

Adamescu, sotia si cei trei copii mici ai lor traiesc in Londra, unde Alexander studiaza la prestigioasa Royal Central School of Speech and Drama.

Criticii spun ca Adamescu a devenit o tinta pentru guvernul roman, drept represalii pentru activitatile tatalui sau. Alexander Adamescu este fiul lui Dan Adamescu, un magnat din piata romaneasca de asigurari, acum inchis in Romania, in baza unor acuzatii de coruptie, noteaza Voice of America. Observatorii spun ca Dan Adamescu a fost vizat, dupa ce ziarul pe care el il detine a criticat Guvernul, arata portalul postului de radio american.

„Ziarul sau este un ziar foarte conservator”, a explicat Radu Moraru, un proeminent comentator de televiziune de opozitie din Romania. El a declarat ca publicatia lui Adamescu a criticat politicienii de stanga, precum premierul in functie atunci, Victor Ponta.

„Primul-ministru, fiind socialist, nu putea sa inchida ziarul. El nu putea sa atace jurnalistii. El s-a suparat pe acest om si i-a distrus afacerea”, a punctat Moraru.

Un tribunal din Romania l-a condamnat pe Dan Adamescu la mai mult de patru ani de inchisoare, dupa ce l-a gasit vinovat de mituirea unor judecatori care au instrumentat cazurile de insolventa care implica societatile sale. Oficialii Guvernului roman au declarat ca acuzatiile impotriva lui Alexander Adamescu au rezultat din acelasi dosar.

Criticii, sustine Voice of America,  acuza Executivul roman ca foloseste frecvent Directia Nationala Anticoruptie (DNA), o institutie anticoruptie din tara, pentru a-i elimina pe cei care i se opun.

Notiunea de standard pan-european de justitie, sub semnul intrebarii

Si Neil Barnett, un investigator de corporatii, impreuna Istok Associates,  un grup de consultanta de risc, si-a exprimat indignarea fata de arestarea lui Alexander Adamescu.

„Un mandat de arestare intern nu este potrivit, pentru ca se amesteca standardele judiciare din Suedia, Marea Britanie, Germania cu cele din Romania si Bulgaria; acele tari, in special, sunt, de fapt, infractorii”, a declarat Barnett pentru VoA.

„Standardele lor sunt radical diferite. Si este aceeasi problema ca si cu moneda euro, tocmai transferata de la finante si economie in justitie”, a spus el, referindu-se la Zona Euro, in care economii precum Grecia sunt vazute ca o povara pentru cei mai bogati membri UE.

Si avocata londoneza Eeva Heikkila, specializata in drepturile omului si critic al mandatelor europene de arestare, a declarat ca ”notiunea de standarde pan-europene de justitie a fost pusa sub semnul intrebarii”. Ea a mai spus ca “este dificil de anticipat ce imbunatatiri ar aduce o iesire a britanicilor din UE”, in contextul dat.

„Mandatul european de arestare accelereaza procedurile, in detrimentul drepturilor omului si al justitiei”, a completat Heikkila.

Alexander Adamescu, care este si cetatean german, a comparut marti in fata Tribunalului Westminster din Londra, unde un judecator l-a eliberat pe cautiune. Audierea lui Alexander Adamescu va fi in noiembrie.

!-- Composite Start -->
Loading...
<