Acasă Stirile zilei Social Aproximativ UN MILION de romani isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Gheorghe! Vezi...

Aproximativ UN MILION de romani isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Gheorghe! Vezi traditiile si obiceiurile!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Aproximativ un milion de romani isi sarbatoresc, marti, onomastica de Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, dintre care aproape 730.000 sunt barbati.

• In ziua Sfantului Gheorghe, crestinii pun la portile caselor crengute de fag, brazde cu iarba verde sau smocuri de iarba in stalpii de sustinere ai portilor.

• Pentru a fi ferite de farmece, vrajitorii si boli, animalele sunt protejate cu crengute de leustean puse la intrarea in grajduri. La tara, se credea ca prin acest ritual oamenii, vitele si semanaturile erau protejate de fortele malefice, ce deveneau extrem de active in acest moment de inceput al anului pastoral.

• Pentru ca membrii familiei sa fie protejati de junghiuri rele si de boli necrutatoare trec prin fumul si flacarile unui foc aprins, iar vitele si casele se afuma, la randul lor, cu tamaie.

• Se mai spune in traditia populara ca de Sfantul Gheorghe ard comorile pamantului, ele putand fi vazute. Cei care le cauta nu trebuie sa scoata nici un cuvant pentru a le putea descoperi, ca nu cumva duhul comorii sa-i amuteasca.

• In noaptea de Sfantul Gheorghe, fetele nemaritate pot vedea chipul ursitulului oglindit intr-un vas cu apa de izvor din care nu s-a baut, daca stau goale intre lumanari aprinse, asezate in forma de cruce.

• Nimeni nu are voie sa doarma in aceasta zi, deoarece se crede ca acel care incalca interdictia va fi somnoros tot anul.

• Urzicatul era un alt obicei de San-George, practicat de tinerii din comunitatile traditionale bucovinene. Tinerii se atingeau, pe furis, peste partile neacoperite ale corpului, cu tulpini de urzica, sperand ca astfel vor fi mai ageri, mai harnici si mai sanatosi de-a lungul verii.

• De Sfantul Gheorghe se dau de pomana lapte, branza si cas.

• In comunitatile satesti contemporane se mai pastreaza obiceiul impodobirii stalpilor de la poarta cu ramuri de salcie inmugurita si cu flori galbene de primavara, infipte in brazde inverzite.

Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, 910.507 de romani poarta numele Sfantului Gheorghe, dintre care 727.351 sunt barbati si 183.156 femei.

Dintre cei aproape 730.000 de barbati care isi serbeaza marti onomastica, 551.885 se numesc Gheorghe sau Ghiorghe si 146.574 poarta numele George. Alti 24.022 au numele Gheorghita sau Ghiorghita si 4.870 se numesc Ghita.

Dintre femeile care isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Gheorghe, 133.845 poarta numele de Georgeta, alte 33.877 se numesc Gheorghita sau Ghiorghita, 14.929 au fost botezate Geta, iar 505 femei poarta numele de Ghita.

Sursa: libertatea.ro