Acasă World Anuntul care provoaca fiori! Ce pregateste Statul Islamic in Europa

Anuntul care provoaca fiori! Ce pregateste Statul Islamic in Europa

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Reprezentantii Europol au sustinut vineri dimineata ca modelul ultimelor atentate teroriste de pe teritoriul statelor europene sugereaza clar faptul ca jihadistii Statului Islamic au adoptat deja noi tactici pentru comiterea atacurilor din Occident. Raportul ”Schimbari in Modul de Operare al ISIS” prezinta date actualizate cu privire la nivelul amenintarii teroriste si ofera statelor membre un ghid pentru a se pregati in fata unor noi atacuri ale Statului Islamic.

”in ultimii doi ani am vazut mai multe atentate jihadiste, dintre care unele au provocat un numar masiv de victime. Nivelul acestei amenintari este cunoscut pe o scara larga in statele europene si a ajutat la declansarea unei cooperari intensive intre politie si serviciile de securitate de pe intregul continent, ducand la cresterea numarului de arestari si a atacurilor dejucate”, a declarat directorul Europol, Rob Wainwright.

in prezent, statele europene se confrunta cu o amenintare terorista diversa si vorbim in acest sens de atentatele organizate de retele teroriste sau de atacatori solitari, inspirati de jihadistii Statului Islamic.

De asemenea, ultimele atentate teroriste au fost caracterizate de utilizarea explozibililor, a armelor automate, dar si a unor autovehicule sau cutite pentru a ucide cetateni europeni. in acest sens, vorbim atat de atentate pregatite in mod intens, cat si de atacuri teroriste oarecum spontane.

Statul Islamic s-a dovedit extrem de eficient in ceea ce priveste inspirarea altor persoane pentru a comite acte teroriste in numele jihadului.

insa ”cooperarea intensiva si schimbarea de date intre toate serviciile relevante din statele europene este o masura de succes pentru diminuarea amenintarii ISIS”, a precizat Rob Wainwright, citat de News.ro.

Intre timp, coordonatorul unitatii europene de combatere a terorismului a explicat ca autoritatile trebuie sa ramana vigilente cu privire la amenintarea reprezentata de intoarcerea luptatorilor straini ai Statului Islamic in UE.

”Acesti oameni sunt antrenati pentru utilizarea de explozibili si arme, ei au fost indoctrinati cu ideologia jihadista. Avem nevoie de o abordare comprehensiva si de luare a unor angajamente pe teremen lung. Desigur ca prima noastra responsabilitate este de a lupta impotriva terorismului din statele membre. Totusi, UE – si agentiile sale precum Europol – ar trebui sa joace un rol de sustinere pentru a raspunde la caracterul transfrontalier al amenintarii”, a declarat Gilles de Kerchove.

Raportul ”Schimbari in Modul de Operare al ISIS” sugereaza ca sunt posibile noi atentate pe teritoriul statelor europene. De asemenea, cateva zeci de oameni coordonati de Statul Islamic ar putea sa fie prezenti in acest moment pe teritoriul Uniunii Europene.

Europol avertizeaza ca toate statele europene care fac parte din coalitia americana antijihadista ar putea sa devina tinte ale teroristilor Statului Islamic.

Scenariul unui atac viitor ar putea sa includa folosirea aceluiasi mod de operare si a acelorasi arme ca in ultimele atentate.

De asemenea, expertii antiterorism se asteapta ca jihadistii Statului Islamic sa inceapa planuirea si desfasurarea de teroristi de pe teritoriul Libiei. intre timp, modul de operare utilizat in atentatele din Siria si Irak ar putea sa fie introdus de jihadisti si in UE. in acest sens vorbim de masini-capcana si de rapiri.

Raportul Europol arata ca elemente din cadrul diasporei de refugiati sirieni sunt cu adevarat vulnerabile la radicalizare, fiind vizate de recrutori extremisti imediat ce ajung in Europa. Statul Islamic cauta inflamarea in propriul interes a crizei migrantilor pentru a polariza cetatenii europeni impotriva solicitantilor de azil.

Europol atrage atentia ca jihadistii Statului Islamic nu sunt singurii care au intentia si capacitatile de a comite atentate impotriva Occidentului, aceleasi elemente pot fi intalnite si la Al-Qaeda sau la gruparea Jabhat Fatah al-Sham (n.r. Frontul Al-Nusra).