Acasă Stirile zilei Anul celor mai mari licitaţii pentru frecvenţe radio

Anul celor mai mari licitaţii pentru frecvenţe radio

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Catălin Marinescu, va prezenta astăzi proiectele documentelor licitaţiei pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz.

‘Anul 2012 se constituie într-o oportunitate istorică pentru accesul la spectrul radio în România pe termen lung. În primul rând, pentru anul acesta, expiră o parte din licenţele GSM pentru benzile de 900 şi 1.800 MhZ şi în al doilea rând că o parte din spectrul care este fezabil pentru comunicaţiile mobile şi este administrat de Ministerul Apărării Naţionale va fi eliberat în cursul anilor care urmează. ANCOM va scoate la licitaţie toate frecvenţele radio din benzile de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MhZ care vor fi folosite pentru servicii de telecomunicaţii mobile până în anul 2029’, a arătat Marinescu.

 Potrivit şefului ANCOM, aceasta este cea mai mare cantitate de spectru care se alocă în România printr-o singură procedură.

 Consultare publică pentru organizarea licitaţiilor

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Comunicaţiilor – ANCOM a prezentat astăzi, pentru consultare publică, un pachet de documente care cuprinde o decizie privind modul în care va fi organizată licitaţia pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz, a declarat preşedintele Autorităţii, Cătălin Marinescu, într-o conferinţă de presă.

‘Este prima dată când licenţele sunt atribuite prin licitaţie. Este premieră şi din punct de vedere al volumului de spectru care se pune în licitaţie. Va fi o licitaţie ascendentă pentru loturi de câte 5 MHz şi vor fi acordate două tipuri de licenţă. Unele cu durată de 1,3 ani şi altele cu durata de 15 ani. Obiectivele sunt maximizarea beneficiilor economice şi sociale pentru utilizatorii din România prin alocarea şi utilizarea eficientă a cât mai multor licenţe disponibile, creşterea acoperirii cu servicii şi comunicaţii de bandă largă, încurajarea investiţiilor suficiente în infrastructură şi promovarea inovaţiei’, a spus Marinescu.

Potrivit acestuia, caietul de sarcini propriu-zis arată care sunt regulile după care va avea loc licitaţia.

‘Va exista un proiect de decizie privind tarifele de spectru aferente noilor licenţe, deci tarife de spectru care vor intra în vigoare odată cu noile licenţe care includ şi tarifele pentru noile benzi care se vor licita. În momentul de faţă nu avem tarife pentru banda de 800 şi 2600. Proiectul de Hotărâre de Guvern care stabileşte preţurile de pornire îl vom scoate în momentul în care va fi iniţializat de secretariatul de stat al Guvernului, dar propunerea ANCOM este deja inclusă în caietul de sarcini. Termenul de primire a observaţiilor este 17 aprilie 2012. Pentru a răspunde la observaţiile făcute de piaţă şi de părţile interesate vom aveam nevoie de una sau două săptămâni’, a mai afirmat preşedintele ANCOM.

 

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Comunicaţiilor – ANCOM a redactat un proiect de Hotărâre de Guvern care stabileşte preţul de pornire pentru fiecare bloc din benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz şi 2600 MHz, potrivit preşedintelui Autorităţii, Cătălin Marinescu.

Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 milioane euro, respectiv zece milioane euro per bloc în banda de 1800 MHz şi patru milioane per bloc pereche şi trei milioane pe bloc nepereche în banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni valorile au fost stabilite la 3,4 milioane în banda de 900 MHz şi 0,8 milioane în banda de 1800 MHz.

Valorile propuse de ANCOM reflectă factori precum proprietăţile fizice ale benzilor, cererea de spectru, şi implicit plafoanele de spectru aplicabile în cadrul licitaţiei, drepturile existente în benzile de frecvenţă, durata şi condiţiile de utilizare a drepturilor ce vor fi acordate, precum şi armonizarea internaţională a frecvenţelor care fac obiectul procedurii, precum şi specificul naţional.

Câştigătorii blocurilor din benzile de 800 şi 900 MHz vor avea obligaţii de acoperire cu prioritate a unor procente minimale din populaţia anumitor zone prestabilite, identificate ca fiind slab acoperite sau fără acoperire cu servicii de comunicaţii mobile, într-un anumit termen şi obligaţii de acoperire a unui procent minim din populaţia României cu servicii de comunicaţii mobile, prin intermediul infrastructurii proprii.

Vor fi scoase la licitaţie 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care şase sunt în banda de 800 MHz, şapte în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1800 MHz şi 14 în banda de 2600 MHz, precum şi trei blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2600 MHz. Se vor acorda licenţe de utilizare pe perioade de 15 ani, cu începere de la 6 aprilie 2014, pentru toate aceste frecvenţe, dar şi licenţe pe termen mai scurt până la 5 aprilie 2014, pentru frecvenţele din benzile de 900 şi 1800 MHz care sunt în prezent folosite de Orange şi Vodafone, respectiv cinci blocuri pereche în banda de 900 MHz şi şase blocuri pereche banda de 1800 MHz. În acest fel, toate frecvenţele în discuţie vor deveni disponibile la acelaşi moment, iar licitaţia pentru drepturile de utilizare cu durată de 15 ani va fi echitabilă atât pentru jucătorii actuali cât şi pentru potenţialii nou-veniţi.

Pe data de 1 mai 2012 vor fi adoptate şi publicate versiunile finale ale documentelor de licitaţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz, potrivit preşedintelui ANCOM.