Anul trecut, echipa SUA a reusit, pentru prima data dupa doua decenii, sa castige Olimpiada Internationala de Matematica (OIM). Echipele la OIM sunt formate din sase membri, iar in Statele Unite selectarea celor sase precum si pregatirea echipei se realizeaza in urma unui proces atent, care poarta numele de Mathematical Olympiad Summer Program (MOSP).

Anul acesta, MOSP se desfasoara la Pittsburgh intre 7 iunie si 2 iulie, si include aproximativ 50 de elevi de liceu din America, castigatori ai olimpiadelor nord-americane.

Elevii americani vor fi insotiti si de elevi din alte tari, Coreea de Sud, Canada, Vietnam, precum si din Romania. Cei doi elevi romani sunt Ioana Teodorescu si Stefan Tudose, ambii de la Liceul International de Informatica din Bucuresti.

Programul de pregatire e coordonat de profesorul Po-Shen Loh, de la Universitatea Carnegie Mellon, iar echipa de 23 de profesori care predau in cursul acestui program de pregatire vin de la UC Berkeley, Universitatea Stanford, Universitatea Princeton, Universitatea Harvard, Massachusetts Institute of Technology, Universitatea Carnegie Mellon, Universitatea din Virginia, Universitatea din Pittsburgh.

Remarcabil e faptul ca, dintre cei 23 de instructori care contribuie la succesul acestui program in 2016, patru sunt originari din Romania: Irina-Roxana Popescu, Razvan Gelca, Bogdan Ion si Cezar Lupu.

Irina-Roxana Popescu si Cezar Lupu sunt doctoranzi la Universitatea din Pittsburgh, si participarea lor ca instructori in acest program e o recunoastere a calitatii lor profesionale si a experientei lor. Razvan Gelca antreneaza lotul SUA de mai bine de un deceniu, si are o lunga experienta academica; sub culorile Romaniei, a obtinut medalie de aur la OIM in anul 1985. Bogdan Ion e conferentiar la Universitatea din Pittsburgh, noteaza evz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.