Acasă Stirile zilei Antoine Audo, episcopul Alepului se teme de un razboi mondial in cazul...

Antoine Audo, episcopul Alepului se teme de un razboi mondial in cazul unei interventii armate in Siria!

Episcopul catolic al Alepului, Antoine Audo se teme de un razboi mondial in cazul unei interventii armate in Siria, in timp ce Vaticanul critica lipsa de prudenta a celor care iau in calcul o asemenea optiune, potrivit mediafax.ro.

Intrebat de Radio Vatican in legatura cu scenariul unei interventii militare evocat in diverse capitale, Audo s-a aratat alarmat, declarand ca, „in cazul in care ar exista o interventie militara, aceasta ar insemna, potrivit aprecierii sale, un razboi mondial. Acest risc exista din nou”.

„Speram ca interventia Papei pentru a favoriza un dialog real intre diferite parti aflate in conflict, pentru a gasi o solutie, sa poata fi un prim pas pentru a nu folosi arme si pentru a ne asigura ca oamenii pot calatori, comunica, dialoga”, a subliniat Antoine Audo, episcop catolic caldeean si presedinte al organizatiei umanitare Caritas Siria.

„Aceasta este ceea ce asteptam: o forta internationala care sa ajute la dialog si sa nu faca razboi”, a insistat el.

La randul sau, Observatore Romano, cotidianul Vaticanului, a criticat luni guvernele occidentale.

„Ecourile cu privire la o interventie armata a unor tari occidentale sunt tot mai insistente si din ce in ce mai putin constranse de datoria prudentei. Diversi reprezentanti ai acestor natiuni se declara convinsi de caracterul fondat al acuzarii de folosire a armelor chimice de catre armata siriana, o chestiune asupra careia ONU efectueaza o ancheta”, a notat cu indignare publicatia Vaticanului.

Papa Francisc a facut apel, duminica, pentru „reducerea armelor la tacere”, denuntand „multiplicarea masacrelor si atrocitatilor” in Siria, si a solicitat „comunitatii internationale sa gaseasca o solutie”.

„Nu confruntarea ofera perspective de speranta pentru rezolvarea problemelor, ci capacitatea de a se intalni si de a dialoga”, a adaugat Papa intr-un „Apel pentru Siria” lansat dupa rugaciunea duminicala Angelus.

De la inceputul conflictului, Vaticanul a facut apel in mod constant la dialog intre fortele prezente in Siria.

Opozitia acuza puterea siriana ca a recurs la gaze toxice. Siria a negat aceste acuzatii, afirmand „ca nu a folosit niciodata arme chimice”.

Vaticanul si, in special, nuntiul Damascului, Mario Zenari, indeamna in continuu la prudenta si la judecata in privinta conflictului sirian. Minoritatea crestina se teme de amenintarea islamista.

Potrivit Sfantului Scaun, exemplul unor interventii straine din trecut, incepand cu Irakul, arata ca acestea destabilizeaza atat o tara, cat si o regiune si nu contribuie deloc la instalarea democratiei si pacii religioase.