Acasă Sanatate Antidotul banal care te scapa de cinci dintre cele mai comune maladii!

Antidotul banal care te scapa de cinci dintre cele mai comune maladii!

????????????????????????????????????
Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Practicarea sustinuta de exercitii fizice poate reduce riscul de imbolnavire cu cinci dintre cele mai comune maladii, potrivit unui nou studiu citat de UPI.

Cercetatorii au analizat 174 de studii care au fost publicate in perioada 1980-2016 si au descoperit ca oamenii cu un nivel ridicat de activitate fizica pe saptamana au avut un risc mai scazut de a face cancer de san, de colon, diabet, boli ale inimii sau atac cerebral.

Cercetatorii au folosit o formula denumita ”minutele MET” pentru a estima cat de multa activitate fizica asigura cel mai mare beneficiu pentru sanatate. Minutele MET masoara cat de multa energie arde organismul in timpul activitatilor fizice.

Rezultatele studiului au aratat cel mai mare beneficiu de la 3.000 la 4.000 de minute MET pe saptamana. O persoana poate obtine 3.000 de minute MET incluzand activitatea fizica in rutina zilnica — spre exemplu, 10 minute de urcat trepte, 15 minute de facut curatenie cu aspiratorul, 20 de minute de gradinarit, 20 de minute de alergare sau 25 de minute de mers de jos sau cu bicicleta.

In conditiile in care din 1990 populatia imbatraneste, iar numarul deceselor cauzate de boli cardiovasculare sau tipurile de diabet creste, este necesara o mai mare atentie si mai multe interventii pentru a promova activitatea fizica in randul publicului general, scrie coordonatorul studiului, Hmwe Kyu, profesor asistent la Institute for Health Metrics and Evaluation din Seattle al Universitatii Washington.

”Mai multe studii care folosesc cuantificarea detaliata a activitatii fizice totale vor ajuta la gasirea unei estimari mai precise pentru niveluri diferite de activitate fizica”, concluzioneaza studiul, publicat la 9 august in revista de specialitate BMJ.

Cercetatori de la University of Strathclyde din Scotia (Marea Britanie) si de la International Prevention Research Institute din Lyon (Franta) au reactionat intr-un editorial la rezultatele acestui studiu. Cu toate ca aduce laolalta informatii privind activitatile fizice si prevenirea maladiilor, acest studiu ”nu ne poate spune daca reducerea riscurilor ar putea fi diferita in cazul in care se desfasoara o activitate fizica intensa de scurta durata sau o activitate fizica de intensitate mai scazuta o perioada mai lunga de timp”, remarca autorii editorialului.

Sursa: Agerpres