Acasă World Analiza CNN: Persoanele asimptomatice, un real pericol in raspandirii noului coronavirus

Analiza CNN: Persoanele asimptomatice, un real pericol in raspandirii noului coronavirus

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Noile studii realizate de specialisti din mai multe tari, precum si focarul de coronavirus din Massachusetts, dezvaluie modul in care se raspandeste noul coronavirus, informeaza o analiza realizata de CNN. Pericolul in raspandirea noului coronavirus il reprezinta persoanele asimptomatice.

Oficialii americani au subliniat, in repetate randuri, ca virusul este raspandit in principal de persoanele care prezinta deja simptome, precum febra, tuse sau dificultati de respiratie. Daca este adevarat, este o veste buna, deoarece persoanele care sunt in mod evident bolnave pot fi identificate usor pe baza acestor simptome si izolate, ceea ce face mai usor controlul raspandirii epidemiei, scrie realitatea.net.

Dar se pare ca focarul de infectate cu COVID-19 din Massachusetts, cu cel putin 82 de cazuri, ar fi pornit de la persoane care nu prezentau simptomele la momentul aparitiei focarului, iar peste o jumatate dintre studiile realizate au aratat ca persoanele fara simptome provoaca un numar considerabil de infectie.

Desi de cateva saptamani, oficialii federali au recunoscut ca se poate intampla transmiterea asimptomatica a noului coronavirus, acestia sustin insa ca aceasta nu ar fi insa un factor semnificativ de raspandire a virusului.

Pe 1 martie, Alex Azar, secretarul american pentru Sanatate, a declarat, intr-o interventie televizata, ca raspandirea asimptomatica „nu este principalul motor” al raspandirii noului coronavirus. „Trebuie sa va concentrati asupra persoanelor care sunt simptomatice”, a spus el, mentionand ca „aceasta (strategia de izolare) depinde intr-adevar de prezentarea simptomatica.”

„Unele raspandiri ale bolii ar putea fi posibile inainte ca oamenii sa prezinte simptome; au existat raportari legate de acest fapt, dar nu se crede ca acesta este principalul mod de propagare a virusului”, se arata int-un articol postat pe site-ul Centrului de Preventie si Control al Bolilor (CDC) din SUA. Din pacate, nici Azar si nici reprezentantii centrului nu au oferit un raspuns clar reprezentantilor CNN legat de acest subiect.

In schimb, in timpul unui briefing de presa ce a avut loc sambata, la Casa Alba, coordonatorul Administratiei Prezidentiale pe tema COVID-19, dr. Deborah Birx, parea sa aiba o pozitie diferita legata de transmiterea asimptomatica a virusului.

Ea a spus ca in prezent se incearca sa se inteleaga ce se intampla, de fapt, cu persoanele cu varsta sub 20 de ani, care nu au „simptome semnificative”. „Reprezinta ele un grup potential asimptomatic si care raspandesc virusul?”, s-a intrebat ea.

„Pana cand intelegem cu adevarat cati oameni sunt asimptomatici si transmit virusul in mod asimptomatic, credem ca este mai bine pentru intregul popor american sa stie ca riscul de imbolnavire grava poate fi scazut, dar ei (cei asimptomatici) ar putea raspandi virusul catre alte persoane. De aceea, cerem tuturor americanilor sa-si asume responsabilitatea personala pentru a preveni raspandirea”, a afirmat specialistul.

Avertizarile specialistilor: „Aceste persoane vor fi motoarele raspandirii in comunitate!

Cativa experti intervievati de CNN au spus ca, desi nu este clar exact care este procentul de transmitere a epidemiei alimentate de persoanele care sunt in mod evident bolnave, fata de cele care nu au simptome sau care prezinta simptome foarte usoare, este clar ca transmiterea de catre persoanele asimptomatice sau usor simptomatice este responsabila pentru mai mule imbolnaviri decat s-a crezut anterior.

„Stim acum ca transmisia asimptomatica probabil (joaca) un rol important in raspandirea acestui virus”, a declarat Michael Osterholm, directorul Centrului de Boli Infectioase de la Universitatea din Minnesota.

Osterholm a adaugat ca este „absolut clar” ca infectia asimptomatica „sigur poate alimenta o pandemie ca aceasta intr-un mod care o va face foarte dificil de controlat”.

La randul sau, intr-un articol din urma cu doua saptamani in publicatia “New England Journal of Medicine”, Bill Gates, co-presedinte al Bill si Melinda Gates Foundation, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la raspandirea bolii de catre persoanele care inca nu au dezvoltat simptome sau care au doar simptome foarte usoare.

Citeste mai mult pe realitatea.net.