Un studiu american, comandat de Broadcasting Board of Governors (BBG), citat de Reuters, ajunge la concluzia ca America e pe cale sa piarda razboiul propagandistic cu Rusia, iar Uniunea Europeana face strategie de comunicare pentru a contracara propaganda rusa.

Zi de zi presa din Romania preia si rostogoleste amenintarile oficialilor rusi si analizele strategilor apropiati Kremlinului, in stirile pe care pur si simplu nu le poate ignora, si le publica. Si tot zilnic, are loc o batalie intre “agentii Moscovei” si aparatorii spatiului public romanesc : rezultatul este ca, in final, mesajele Rusiei sunt propagate.

Ultimul dintre aceste mesaje, este avertismentul dat joi de Ministerul de Externe de la Moscova :

“Cresterea gruparii NATO pe asa-numitul sau flanc de est sau, cum mai este acesta denumit, in tarile de pe linia frontului, ceea ce dupa toate probabilitatile include si Romania, consideram ca reprezinta un pas fara precedent de periculos, ce incalca toate acordurile posibile si imposibile si, cel mai important, actul fondator Rusia-NATO“.

Aceasta declaratie a fost facuta de purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Alexander Lukasevici, la solicitarea Radio Romania – potrivit siteului RRA.

“Frica de razboi in zona s-a accentuat, deja se afla in topul fricilor romanilor”, spune sociologul Vasile Dancu.

“Un razboi in regiune este deja o realitate, prin urmare frica romanilor suscitata de acest subiect este justificat sa creasca”, explica acesta.

Si socilogul Mircea Kivu vorbeste despre sentimentul de teama si insecuritate atunci cand se pune problema amplasarii de armament greu al NATO in Romania, de exercitii militare, de prezenta trupelor straine – in special americane in tara noastra.

“Accentueaza sentimentul de insecuritatea. In trecut, atata vreme cat stiam ca razboiul este departe, era un sentimente de maxima securitate. Insa cand vin oficialii romani si straini si ne spun ca razboiul este la o aruncatura de bat, apare acest sentiment de insecuritate”, spune Mircea Kivu.

Acesta explica si retorica autoritatilor in acest sens si din alt punct de vedere:

“Oamenii nu erau de acord cu suplimentarea bugetului apararii, acum, din cauza acestor sentimente de nesiguranta, create si intretinute de astfel de declaratii, opinia se schimba”.

Pe de alta parte, Vasile Dancu are o opinie contrara referitor la toata desfasurarea de forte NATO in Romania. Nu numai ca nu creeaza insecuritate, ci “furnizeaza romanilor un sentiment de siguranta”.

“Multi romani considera ca NATO ar interveni in favoarea Romaniei in cazul unui conflict. Evident ca sunt si romani sceptici sau oameni care judeca in functie de antecedente istorice. Rusia este perceputa deja ca dusmanul cel mai important al Romaniei in sondajele de opinie publica. Prietena ei Ungaria a fost detronata”, spune sociologul Vasile Dancu.

Sursa: cursdeguvernare.ro

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.